راویز نام دیگر و مصطلح یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است. اگر بپرسید راویز چیست باید بگوییم همان رابیتس است که در بازار آهن ایران، در بین افرادی که با آن سروکار دارند رواج پیدا کرده است. این ابزار یا مصالح در واقع یک توری فولادی یا آهنی گسترده است که میتواند نقش پایهی گچبریها و سایر لوازم دکوراتیو را که پایه درستی روی سقف و دیوار داخلی و خارجی بنا ندارند، ایفا کنید.
رابیتس بسیار قوی و محکم است چون یکپارچه تولید میشود، بنابراین این یکپارچگی را به سادگی از دست نمی دهد. برخلاف مشهای بافتهشده یا ورقهایی که دارای اتصالات گیرهای یا جوشیاند، هیچ ناحیه ضعیفی ندارد. در ادامه میخوانید ورق رابیتس چیست و با رابیتس سقف و دیوار نیز آشنا میشوید. با ما همراه باشید.
رابیتس یک ورق شبکهای فلزی است که دارای ظاهری متفاوت با ورق ساده فلزی است و دارای چشمههایی در اندازههای متفاوت است. رابیتس(expanded metal)، به واسطهی مزایای فراوانی که دارد دارای کاربردهای گوناگونی است. به همین دلیل با چشمهها و ستونهای متفاوتی تولید و عرضه میگردند. از اشکال چشمههای آن میتوان به اشکال دایرهای، مربعی و لوزی اشاره کرد که بیشتر مورد استفاده هستند. از دیگر ملاحظات تولید رابیتس، سایز و زاویهی شبکههای آن هست که بر چگونگی جذب انرژی و نحوهی پخش آن در ورق تاثیر خواهند گذاشت.
انواع رابیتس در کارگاههای تولیدی داخلی کشور تولید میشوند و هر کدام برای کاربرد خاصی در نظر گرفته میشوند. اما فناوری تولید رابیتس چیست؟ در خط تولید رابیتس از دستگاه اتوماتیک سیستم PLC مجهز به فناوری گیربکسی، پنومتیک و هیدرولیک اسنفاده میشود. اندازهی زاویههای شبکههای رابیتس استاندارد خاصی دارد. زاویههای بزرگتر مقاومت کمتری دارند زیرا فضای زیادی درون آن وجود خواهد داشت. گرچه اگر این زاویهها خیلی کوچک بشوند نیز موجب کاهش مقاومت آن میشود. به همین دلیل لازم است تا زاویه مناسب آن رعایت شود. برای شناخت راویز یا رابیتس، باید بدانید راویز ورقهای فولادی مشبک ساخته شده از ورقهای گالوانیزه گرم است که در صنایع مختلف به خصوص ساختوساز مورد استفاده قرار میگیرد.
رابیتس یا راویز یک نوع توری فلزی یا لت فولادی گسترده یا مشبک است. از ورق رابیتس به عنوان سکویی برای تعبیه و چسباندن غشای سیمانی گچبری به اعضای سازهای ساختمان استفاده میشود. بدون این مصالح، فضای کمی برای اعمال گچ بر روی قاب باز یا سازه غلاف یا قاب وجود خواهد داشت؛ بنابراین گچ و خاک میریزد و ایستایی نخواهد داشت.
فلز برجسته از نظر ساختاری قوی تر از سایر انواع فلز منبسط شده است. رشتهها باری از وزن را بهطور یکنواخت توزیع میکنند و به شبکهی رابیتس اجازه میدهد وزن بیشتری را نسبت به فلز منبسط شده مسطح تحمل کند.
اکنون که دریافتید رابیتس چیست، به انواع آن میپردازیم. رابیتس بر اساس وزن و ستون نیز تقسیم بندی می شود. بر اساس ستون به این صورت که یک برگ رابیتس از تعداد مشخصی ستون تشکیل شده است که دلیل نام گذاری آن نیز همین می باشد. بر اساس وزن چون یک برگ رابیتس بسته به ضخامت ورقی که برای ساخت آن استفاده می شود وزن مخصوص به خود را دارد. برتری تنوع در ستون ها به سبب موارد کاربرد آن متفاوت می باشدبه عنوان مثال در سقف های کاذب که انتظار انعطاف بیشتری از ورق ها داریم، از ورق های نازک تر و منعطف تر استفاده می کنیم. معمولا برای نمای ساختمان از رابیتس 13 ستونی سنگین تر استفاده می کنند زیرا باید وزن سنگ نما را تحمل کند، اما در سقف های کاذب وزن رابیتس اهمیت چندانی ندارد و در مواردی کار را برای مجری ساخت سخت تر می کند.
همانطور که در بالا ذکر آن رفت، رابیتس به شبکههای فولادی گسترده گفته میشود که از ورقهای گالوانیزه گرم به شیوه یکپارچه تولید میشود. فراتر از این، با استفاده از مفتولهای گالوانیزه رابیتسبندی به شیوهی یک لایه به شبکه سازهای متصل میشود. بهطور کلی، رابیتس به کمک کشش عرضی و پرس ورقهای فولاد تولید شده و بعد عملیات برشکاری آن آغاز میگردد.
انواع راویز و دستهبندی های مختلف راویز را در این مطلب مشاهده کنید و بهترین تصمیم را در انتخاب رابیتس مورد نیازتان بگیرید، رابیتس دارای انواع مختلفی است که در صنعت ساختمانسازی برای رابیتسبندی نما، سقف، تندیسها، نورپردازی پنهان و … مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به مزایای این ورق مشبک استفاده از آن بسیار گسترده است. عمده مصرف رابیتس در صنعت ساخت وساز است.
این ورق مشبک بیشتر برای انجام گچ کاری سقف، سیمان کاری نما و همچنین نگه داری ملات به منظور سنگ کاری استفاده می شود.
به این صورت که ابتدا رابیتس توسط سیم رابیتس بندی به میلگرد متصل می گردد و عملیات کچ کاری برروی آن انجام می شود.
رابیتس سقف، به خصوص راویزکاری سقف آشپزخانه و پذیرایی به این صورت انجام می گیرد. رابیتس در آرک و اوپن آشپزخانه، المان های شهری، ترمیم ترک های ایجاد شده، سقف شیروانی و آلاچیق ها مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت اصلی رابیتس، یا به بیان بهتر انواع راویز یا رابیتس در ورق فولادیای است که از آن تولیدش میکنند. شما میتوانید فرآیند تولید این محصول را در صفحه تولید رابیتس مشاهده کنید. رابیتس در ابعاد توری با پیمانهی 240*60 سانتیمتر انجام شده که بیشترین تقاضا را در بازار دارد. این محصول مساحتی بالغ بر 1/44 متر را در شامل میشود که با توجه به رواداری این میزان معمولاً 1/4 متر را میپوشاند و با تقسیم متراژ کار بر عدد یاد شده، تعداد رابیتس مورد نیاز حاصل میشود.
اما تفاوت وزن در انواع رابیتس چیست؟ وزن رابیتس ۹ ستونه سبک برابر است با 660 گرم، و وزن ۹ ستونه نیمهسنگین برابرِ 790 گرم، و وزن ۹ ستونه سنگین هم ۸۷۰ گرم، برآورد میشود. علاوهبر این، رابیتسهای ١١ و ١٣ ستونه سبک، نیمهسنگین و سنگین هم هر یک وزن مشخص به خود را دارند. هر چند در حال حاضر، در کشورهای توسعهیافته تعداد این ستونها به 17 عدد هم میرسد برخلاف کشور ما که هنوز تا 13 ستون بیشتر مورد استفاده قرار نمیگیرد. 13 ستونهها هم وزن بیشتر و هم کیفیت بالاتری دارند.
کاربردهای رابیتس به طور معمول برای ساخت سقفهای کاذب، گچکاری و گچبری ها، پوشش روی تیرآهن و اجزاء سازهای و آرماتوربندی و میلگرد است. پوشش بتنسیمانی سقف و دیوارهای بلند، همچنین ترمیم و بازسازی ترکهای ساختمانی و کارهای ترمیمی دیگر، دکوراسیون و مانند آن از دیگر موارد استفاده رابیتس به شمار میرود.
از دیگر موارد مورد استفاده از رابیتس می توان به: ساخت قفس های آهنی با مقاومت بالا
همچنین سایز مناسب چشمه های رابیتس علاوه بر امکان ورود هوا، آب و نور از ورود موارد دیگر جلوگیری می کند.
رابیتس در صنعت مجسمه سازی به خصوص پیکرتراشی از محبوبیت خاصی در بین هنرمندان برخوردار است.
مجسمه سازان از رابیتس برای فرم دادن سطوح سه بعدی پیچیده و منحنی های مرکب که در آخر با گچ یا خاک رس و یا مواد دیگر پوشانده می شوند استفاده می شود.
یکی از متداولترین روشهای اجرای سقف کاذب، رابیتس سقف است. از رابیتس سقف میتوان بهعنوان زیرسازی گچبری سقف استفاده کرد و به وسیله آن، نورپردازیهای متنوعی در سقف سالنهای اجتماعات، تالارها و ... اجرا کرد. اما مزایای سقف رابیتس چیست؟ سقف اجراشده با رابیتس خاصیت آکوستیکی دارد، به سرعت اجرا میشود، نیازی به نیروی متخصص برای اجرای آن نیست و از مقاومت بالایی برخوردار است.
عمده کاربرد رابیتس دیوار، در اجرای دیوارهای داخلی است. اما در برخی موارد برای اجرای دیوارهای خارجی نیز به کار برده میشود. رابیتس دیوار میتواند زیرسازی مناسبی برای اجرای گچکاری و سایر پوششها بر روی دیوار باشد که ظاهری صاف و یکدست به دیوار میدهد؛ علاوه بر این، مزیت زیرسازی دیوار با رابیتس این است که گچ کمتری مصرف میشود.
همچنین رابیتس ها با توجه به سفارش مشتری و نوع کاربرد در وزن های مختلفی تولید می کنند:
اهمیت شناخت کاربردهای انواع رابیتس در صنعت، این است که رابیتسهای ساختمانی انواع مختلفی دارند که برای نیازهای مشخصی مورد استفاده قرار میگیرند. برای خرید رابیتس مناسب از مهندسین فروش مشورت بگیرید.
استفاده از این مصالح برای اتصال کامل سطح دیوارها و به پدید آمدن یک بستر مطلوب برای نصب اجزای تأسیسات برقی و مکانیکی و در نهایت اجرای رنگ و نازککاریهای سیمانی و گچی انتخاب یگانهای است. اجرای رابیتس توسط افراد متخصص در این زمینه شکل میگیرد، این فرآیند لایهای و با استانداردهای خاصی انجام میشود، اگر علاقه مند به آشنایی با آن هستید به صفحه "نحوه اجرای رابیتس" سر بزنید. در ادامه بیان میکنیم کاربردهای رابیتس یا راویز چیست:
اولین مزیت رابیتس این است که رابیتس باعث یکپارچه شدن دیوارها میشود و از هر ترک و پارگی و در واقع جدا شدن بافت دیوار در سازه جلوگیری به عمل میآورد. جدای از این موضوع سایر مزیتهای آن در زیر فهرست شدهاند:
شاید این سؤال برایتان ایجاد شود که معایب راویز چیست. معایب رابیتس هم آنطور که اهالی فن مطرح میکنند عبارتند از قیمت بالا، نیاز به کارگر ماهر، اجرای زمانبر و وقتگیر و همینطور فرسودگی پس از چند سال میباشد. دیگر معایب رابیتس عبارتند از:
موارد گفته شده بخش کوتاهی از معایب راویز بود که به آن اشاره گردید.
همانطور که در بالا ذکر شد، برگهای راویز به دست مفتول رابیتسی یا سیمرابیتس به شکل شبکهای از تارها متصل میگردد. با توجه به مزیت انعطافپذیری ورقهای رابیتس میتوان سطوح یکپارچه ولی منحنی ایجاد کرد که در زیبا کردن محیط نقش بهسزایی دارد و یک مزیت معمارانه محسوب میشود. آرک سقف به صورت روش ایجاد می شوند. اما از طرفی اجرای رابیتس بسیار گران و نیاز به دو نفر متخصص دارد.
کناف وزن کمتری نسبت به رابیتس دارد ولی سقفهای آرکی که با رابیتس کار میشوند بار مرده زیادی را به سازه تحمیل میکنند. از طرفی ظرافت در کار با رابیتس بسیار بهتر اتفاق میافتاد و در سقف کنافی نیاز است تا مجری و پیمانکار در مقام استاد کار قرار داشته باشد.
رول رابیتس را روی سطح دیوار پهن کنید، از پایین شروع کنید و به سمت بالا حرکت کنید. تیغ را محکم بکشید و با کوبیدن میخهای گالوانیزه از طریق تیغه و هر چند متر در امتداد لبه تیغه و به صورت شبکهای برای بخش میانی کار، آن را به دیوار بچسبانید. این یک روش ساده است که میتواند مورد استفاده همه قرار گیرد. هرچند انواع رابیتسبندی مثل سقف کاذب یا راویزکاری دور ستون نیاز به تخصص و انجام مراحل مشخص دارند.
رابیتس معمولا از ورق فولادی گالوانیزه تهیه میشود. در زیر مراحل ساخت رابیتس به ترتیب آمده است:
به دلیل تولید رابیتس با استفاده از ورقهای گالوانیزه، قیمت این محصول به شکل مستقیم به قیمت ورق وابسته است. قیمت ورقهای فولادی نیز به صورت روزانه بر اساس عوامل مختلفی تغییر یافته و این عوامل بر نرخ نهایی رابیتس نیز تاثیرگذار است.
در ملاحظهای دیگر، قیمت رابیتس بر اساس اوزان گوناگون توفیر دارد. تعداد ستونهای اعمال شده بین پیمانههای خالی، عامل اصلی قیمت این محصول نیست. بهطور مثال ممکن است وزن ۹ ستون فوق سنگین بیشتر از ورق 13 سبک باشد. پس این ضخامت ورق هاست که تعیینکننده است. با این حال، باور غلطی که بین مردم جا افتاده این که ورق یا رول ۱۳ ستون از ۹ ستونی بهتر است.
در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که راویز چیست و چرا به این نام به غلط از آن نام برده میشود. همچنین توضیح داده شد که مراحل تولید رابیتس چیست، و معایب و مزایای رابیتسکاری و مقایسه با کناف کدام هستند. اگر قصد خرید آهنآلات را دارید میتوانید با یک تماس کوتاه همین حالا سفارش خود را از طریق درگاههای ثبت سفارش تلفنی و آنلاین (برخط) آهنآلات توفیقی ثبت کنید.
2 Comments
ممنون از مقاله مفیدتون، تفاوتی بین مطالب رابیتس چیست و راویز چیست وجود داره یا هر دو یکی هستن؟
قیمت هایی که برای این محصول قرار میدین توی سایتتون آپدیت میشه هر روز؟؟
دورود بر شما
هر دو یک محصول هستند، و مقاله رابیتس چیست برای توضیح این مفهوم گردآوری شده است.
قیمتها روزانه بهروزرسانی میشوند