انواع پروفیل آهن امروزه بخش جدانشدنی هر صنعت محسوب میشوند. زیرا ویژگیهایی دارند که در کمتر محصولی یافت میشود. ما میدانیم که امروز حتی بخش بزرگی از تولید ناخالص ملتهای پیشرفته وابسته به همین پروفیلهای صنعتی است. انواع قوطی فولادی محصولاتی بهشمار میروند که از فولاد ساخته شدهاند که با نورد، کشش یا فشار دادن شکل گرفته و به فرم انواع قوطی درآمدهاند. این اشکال در تمام طول خود سطح مقطع یکسانی دارند از همین رو به انواع پروفیل آهن هم معروفند.
این پروفیلهای فولادی یا آهنی که اغلب در تقویت بتن یا سازههای ساختمانی استفاده میشوند، به افزایش استحکام پروژههای عمرانی کمک شایانی میکنند. سطوح مسطح بدنهی انواع پروفیلهای صنعتی آنها را برای استفاده در اتصالات و ساخت فلزات مناسب میسازد. این محصولات به خاطر برشهای توخالی خود(به جز با مقطع مربعی)، در پروژههای کوچکتر مانند اجرای ستونها یا والپستها استفاده میشوند.
مقاطع فولادی در ساختمانسازی بسیار استفاده میشود. مهم است که بدانید این محصول دارای انواع دستهبندیها در بازار است. پروفیل در لغت به همه مصالح از جمله میلگرد، تیرآهن و ... گفته میشود ولی در بازار اصطلاح پروفیل به قوطیهای توخالی اطلاق میشود که به واسطه فرمدهی به ورقهای فولادی ساخته میشود. برای آشنایی با همه زوایای این اصطلاح و انواع پروفیلها در بازار به ادامه مطلب توجه کنید.
پروفیل از مهمترین مصالح فلزی مورد استفاده در ساختوساز است. پاسخ به اینکه مقاطع پروفیل دقیقا چیست در گروه فهم درست از کاربرد انواع پروفیل آهن است. مقاطع فولادی به دلیل خواص بسیار متنوع خود بخش مهمی از تولیدات فولاد هستند. چون به دلیل ویژگیهای خاصی که دارند میتوانند انواع پروفیل را در مجموعهای از اشکال تولید پدید آورند و بنابراین، اجازه کار زیادی را به مهندسان میدهد تا هنگام انتخاب مقاطع برای پروژههای خود، از جمله وزن، اندازه شکل قوطی یا انواع پروفیلهای صنعتی، متناسب با نیاز پروژه دست به انتخاب بزنند.
بر اساس شکل ظاهری، یکی از پرکاربردترین دستهبندیهای انواع پروفیل آهن صورت میگیرد که رفتهرفته به زبان مشترک متخصصین و افراد شاغل در صنعت ساختوساز، خودروسازی، کشتیسازی و بسیاری دیگر حوزهها بدل گردیده. در این بخش ما تلاش میکنیم تا جای ممکن شما را با انواع پروفیل سبک و سنگین، همچنین انواع قوطی آشنا کنیم.
اگر به بررسی پروفیلهای بازار بپردازید دو دسته کلی پروفیل دیده میشود.
پروفیل صنعتی: این دسته از پروفیلها به محصولاتی اشاره دارد که در صنایع مختلفی اعم از خودروسازی و صنایع نطامی کاربرد دارد. پروفیلهای صنعتی نسبت به دسته دیگر پروفیلها دارای ابعاد بزرگتری است. از این رو ورقهای به کار رفته در فرآیند تولید پروفیلهای صنعتی ضخامت بیشتری دارد. در بازار به این دسته از پروفیلها پروفیل ستونی نیز گفته میشود.
پروفیل ساختمانی: نام این محصول براساس کاربرد آن انتخاب شده است. پروفیلهای ساختمانی در ساخت در و پنجره و سقف ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. ابعاد پروفیل ساختمانی از پروفیل صنعتی بیشتر است و ورقهای استفاده شده در تولید آنها دارای ضخامت کمتری است. این دسته از محصولات فلزی دارای کاربرد فراوانی نسبت به دسته دیگر است. در ادامه به توضیح این پروفیلها میپردازیم.
انواع پروفیلها در بازار به ویژه پروفیلهای ساختمانی از نظر ظاهر و فرایند تولید انواع مختلفی دارند. انواع پروفیلهای ساختمانی در سه مدل نورد سرد، نورد گرم و مرکب تولید و روانه بازار میشوند. طول این محصولات عمدتا مابین ۶، ۱۲ و ۱۴ متر است و استانداردهای به کار رفته در تولید آنها متفاوت است اما استاندارد اروپایی DIN معروفترین استانداردی است که در ساخت این محصولات در ایران رعایت میشود.
یکی از کارخانههای تولیدکننده این محصول که استاندارد اروپایی را رعایت میکند، کارخانه ذوبآهن اصفهان است. در کشورهای دیگر برای ساخت محصول استانداردهای دیگری وجود دارد، مثلا استانداردهای AISC و ASTM در کشور آمریکا استفاده میشود و مهندسان این کشور برای تولید پروفیلها بر اساس این آییننامهها محصول را تولید میکنند.
پروفیل z: این دسته از پروفیلها که با نام پروفیل زد میشناسیم، در ساخت سقفهای شیروانی کاربرد دارند و مثل پروفیلهای ساختمانی استحکام کمتری دارند. به این ترتیب ورقهای باضخامت کم در ساخت آنها استفاده میشود.
پروفیل سبک مبلی: از پروفیل سبک مبلی ساخته شده با ورق روغنی ضخامت کم است. از این محصول در تولید لوستر، مبلمان و میز و صندلی بهره میبرند.
انواع پروفیلها در بازار به چند روش تولید میشوند. ویژگیهای آنان بر اساس نحوه تولید متفاوت است.
نورد سرد: از روش نورد سرد برای ساخت پروفیل در و پنجره، ناودانی و سقف کاذب بهره میجویند.
نورد گرم: این روش در تولید پروفیل های قوطی کاربرد دارد.
مرکب: ترکیبی از پروفیل سرد و گرم را که در دو نوع باز و بسته در بازار موجود است، از طریق روش مرکب ساخته میشود.
پروفیل بسته: این دسته از قوطیها به دلیل بسته بودن از لحاظ شکل ظاهری به این نام شناخته میشود. پروفیلهای مربعی یا مستطیلی، لنگه دری، کلافی و HSS از نوع پروفیل های بسته است.
پروفیل باز: شکل ظاهری این محصولات مطابق با نام آنها پروفیلهای باز است. پروفیل z، سپری، پروفیل کلاهی و فرانسوی از دسته پروفیلهای باز هستند.
پروفیل سبک: برای ساخت آنها از ورق روغنی در نورد سرد استفاده میشود. دارای ضخامت کمی هستند و به همین دلیل فرمپذیری خوبی دارند. از پروفیل سبک در لوازم خانگی، لوله اگزوز خودرو، بدنه و فرمان ماشین و ساخت پایه تخت و مبل استفاده میشود.
پروفیل سنگین: اگر پروفیلها از ورق سیاه با ضخامت بالا تولید شود، به پروفیل سنگین شناخته میشود. زمان و هزینه مورد استفاده برای ساخت آنها نسبت به دیگر نوع آن بیشتر است. برای ساخت سازههای بزرگی مثل پل، تابلوی تبلیغاتی و ... در بین انواع پروفیلها در بازار به سراغ پروفیلهای سنگین میروند.
صنایع توفیقی تمامی آهن آلات ساختمانی مورد نیاز شما را تامین می کند، کافی است با تماس با کارشناسان ما سفارش مورد نیاز خود را اعلام تا به شما قیمت محصولات را به صورت لحظه ای اعلام کنند، قیمت قوطی و توری مش ما را با منابع دیگر مقایسه کنید.
طبق استاندارد IS 800-2007، طبقهبندی سطوح مقطع فولادی به باری که بخش میتواند قبل از خرابی تحمل کند، کمانش موضعی، ظرفیت توزیع مجدد گشتاور و نسبت عرض به ضخامت مقاطع مورد نظر بستگی دارد. به دلیل همین تفاوتها ما باید بدانیم که دقیقا از میان پروفیلهای ساختمانی کدامیک مناسب و مورد نیاز موضعی و موضوعی ماست.
پروفیل لنگه دری جزو پرکاربردترین انواع پروفیل آهن و فولاد است. اما گاهی از سایر مواد و آلیاژها مثل آلومینیوم هم آن را تهیه میکنند، که در این مورد بیشتر مورد استفاده در ساخت درب و پنجره است. به بیان دقیقتر برای اجرای چارچوبها و قاب پنجرههای مدرن از این پروفیل قوطی استفاده میشود.
مقاطع T که به سپری هم معروف هستند، در ساخت و ساز مورد استفاده وسیع قرار میگیرند. یک سازه باربر از بتن مسلح، چوب یا فلز فرقی نمیکند؛ پروفیل T همه جا پیدا میشود. مقاطع T نیز با تعاریف مختلف به عنوان تیرهای T یا T-bar شناخته می شوند که در اصل آنها اجزاءِ سازهای با مقطع T شکلاند.
پروفیل کلافی تقریبا همان پروفیل لنگهدری است با همان فرم تک یا دولبه که از قوطی مماس گرفته شده است. مهمترین نکته در رابطه با آنها این است که با توجه به وزنشان قیمت آنها نیز تغییر میکند و شما باید نسبت به این موضوع حساس باشید. پروفیل کلافی در موارد زیر کاربرد عمدهای یافته است:
1.ساخت درب و پنجره
2.ساخت کرکره مغازهها
3.نردههای حفاظتی
نورد گرم، فرآیندی که برای تولید فولاد نورد گرم استفاده میشود، شامل نورد فولاد در دماهای بالا (معمولاً بیش از 1700 درجه فارنهایت) است. این دماهای بالا بالاتر از دمای تبلور مجدد فولاد است و به فولاد اجازه میدهد به راحتی شکل داده شود، شکل بگیرد و در اندازههای بزرگتر ساخته شود. به این ترتیب، پروفیلها و انواع قوطی که از این طریق ساخته میشوند، پروفیل نوردگرم دستهبندی میشوند.
نورد سرد فرآیندی است که طی آن فلز در دماهای کمتر از دمای تبلور مجدد از طریق غلتکها عبور میکند. فلز فشرده و فشرده میشود و قدرت تسلیم و سختی فلز را افزایش میدهد. نورد سرد نوار فلزی بخش ویژهای در صنعت فلزکاری است. به پروفیلهایی که براساس این روش تولید میشوند نورد سرد گفته میشود. ویژگیهای اصلی نورد سرد به شرح زیر است:
-سطوح بهتر و کاملتر با رواداریهای نزدیکتر
-سطوح صاف که اغلب حس لامسه خوبی دارند.
-اجزا میلهای مقاطع درست و مربعی دارند و اغلب لبهها و گوشههای مشخصی پیدا میکنند.
-قوطیهای یکنواخت و متحدالمرکز بهتری تولید میشود.
به پروفیلهایی که از ترکیب انواع قوطی آهن ساخته میشوند پروفیل مرکب (ترکیبی) گفته میشود. کاربرد این مقاطع بیشتر در ساخت تیرهای آهنی و مانند آن است.
پروفیل مبلی مهمترین ویژگیاش در این است که از ورق روغنی در تولید آن استفاده میکنند. از همین رو به آن قوطی مبلی یا قوطی روغنی همی میگویند. این محصول به خاطر سطح زیبایش به مبلی شهرت یافته است. شیوهی تولید پروفیل مبلی یا قوطی مبلی همیشه با متد نورد سرد صورت میگیرد و معمولا ضخامتی بین 0.4 تا 1.5 میلیمتر دارند.
تولید پروفیلهای فولادی گالوانیزه فرآیندی شیمیایی، الکتریکی یا مکانیکی است که در آن پوشش محافظ پایه روی به فولاد یا آهن اضافه میشود تا از زنگزدگی فولاد یا آهن جلوگیری شود. به طور کلی، پروفیل گالوانیزه قیمت کمتری نسبت به انواع پروفیل فولاد ضدزنگزدگی دارد. همچنین دستکاری و تغییر آن آسانتر است در حالی که هنوز استحکام زیادی دارد، اما به اندازه فولاد ضد زنگ نیست.
انواع پروفیلهای فولادی واقعا طیف گستردهای را شامل میشوند. همچنین استفاده از این نوع در بین پروفیلهای صنعتی به شکل حیرتآوری بالاتر از باقی انواع پروفیل آهن میایستد.
در این رابطه، چین در ژانویه 2022 حدود 81.7 میلیون تن فولادی تولید کرد که 11.2 درصد در ژانویه 2021 کاهش داشت. هند 10.8 میلیون تن تولید کرد که 4.7 درصد افزایش داشت. ژاپن 7.8 میلیون تن فولاد وارد بازار کرد که 2.1 درصد کاهش داشت. ایالات متحده 7.3 میلیون تن به بازارهای جهانی عرضه داشت که 4.2 درصد افزایش را تجربه کرده است.
بیشتر انواع استیل حاوی حدود 1٪ کربن و 97٪ آهن هستند و 2٪ باقیمانده از عناصر کمیاب و ناخالصی تشکیل شده است. مقدار کربن بر خواص فیزیکی فولاد تأثیر میگذارد. به طور کلی، هر چه غلظت کربن بیشتر باشد، فولاد قویتر و سختتر میشود.