ناودانی یکی از انواع مقاطع فلزی پرکاربرد در صنعت ساختوساز و سایر صنایع است. ناودانی به علت داشتن سطح مقطع باز، جزو پروفیل باز محسوب میشود. اجزای این محصول از دو بال و یک جان تشکیل شده است که تفاوت در اجزای آن سبب کاربردهای متنوع این محصول فولادی میشود.
در حالت کلی ناودانی انواع مختلفی دارد و بر اساس شکل ظاهری، کاربرد و شیوه ساخت در طبقهبندیهای مختلفی قرار میگیرد. اما دو نوع ناودانی متداول در بازار ناودانیهای UPA و UNP هستند. در ادامه به بررسی تفاوتهای این دو میپردازیم. برای اینکه بدانید ناودانی UPA چیست به ادامه مطالب توجه کنید.
این ناودانی در بازار با نام ناودانی ایرانی شناخته میشود. علت آن تولید ناودانی UPA بر اساس استانداردهای مهندسی کشور است. این محصول طبق استانداردDIN-1026-2 ساخته میشود. همانطور که قبلتر اشاره شد تفاوت در بالها و جان ناودانی سبب ایجاد تفاوت در اشکال ظاهری این محصول میشود.
در همین راستا لازم به ذکر است که ضخامت بال ناودانی UPA کمتر از سایر مقاطع ناودانی است. در این پروفیل طراحی بالها به گونهای است که به شکل عمود بر جان ناودانی قرار دارد که در اصطلاح گفته میشود ناودانی مخروطی شکل نیست. این ناودانی در مقایسه با سایر مقاطع ناودانی وزن کمی دارد و به همین جهت در دسته ناودانیهای سبک جای دارد.
وزن ناودانی UPA به طرز محسوسی کمتر از وزن ایدهآل ارائه شده در جدول اشتال است. به همین دلیل، قیمت این ناودانی کمتر است که این، یکی از مزایای ناودانی UPA نیز محسوب میشود. کاربرد این مدل از ناودانیها اغلب در ساخت چارچوب و قاب، ساخت ماشینآلات سبک و به وفور در ساختوساز است.
پس از پاسخ به پرسش ناودانی UPA چیست، به معرفی ناودانی UNP میپردازیم. در این ناودانی نیز بالها به صورت عمود بر جان محصول قرار میگیرند. تفاوت این دو ناودانی نام برده شده در وزن آنها است. ناودانی UNP از ضخامت بیشتری برخوردار است و به همین علت استحکام بیشتری نیز دارد.
در ساخت این ناودانی ابعاد و وزن را مطابق جدول استاندارد اشتال محاسبه میکنند. گاهی نیز ممکن است وزن ناودانی تولید شده از وزن ارائه شده در این جدول بیشتر باشد. کاربرد این محصول اغلب در صنایع مختلف ساختوساز و صنعتی است. ناودانی UNP را میتوانید در پروژههای سنگین ساختوساز، طراحی ماشینآلات صنعتی دارای وزن بالا، ساخت بادبندها و ستونها ببینید.
استاندارد تولید ناودانی UNP، DIN-1026-1 است، در حال حاضر اکثر ناودانیهای UNP موجود در بازار وارداتی هستند و این محصول فولادی فقط در برخی از کارخانههای ایران ساخته میشود.
تفاوت اولیه این دو ناودانی، طبق گفتههای قبل، دستهبندی انها از نظر وزنی است که ناودانی UPA در دسته ناودانیهای سبک و ناودانی UNP در دسته ناودانیهای سنگین قرار میگیرند. روش ساخت این دو محصول یکسان است اما به علت تفاوت در ویژگیهای آنها، کاربرد این دو ناودانی در صنایع متفاوت است.
یکی از تفاوت ها در قیمت آنها است. ناودانی UNP به علت وزن بیشتر و عدم تولید زیاد آن در ایران، قیمت بیشتری نسبت به دیگر ناودانی دارد. به همین دلیل از این پروفیل در پروژههای شخصی و کوچک استفاده نمیشود.
تقاوت بعدی ناودانیهای نام برده شده، در استحکام آنها است. به طوری که ناودانی UNP به سبب برخورداری از وزن و ضخامت بیشتر در بالها از ناودانی UPA دارای استحکام و مقاومت بیشتری است. این مورد، دلیل دیگری برای استفاده از این ناودانی در پروژههای سنگین و حساس است.
بهتر است این مورد را در ادامه توضیحات در خصوص ناودانی UPA چیست، ذکر کنیم که در پروژههای بدون محدودیت ابعادی در استفاده از ناودانی، از ناودانی UPA به جای ناودانی UNP استفاده میکنند. چراکه پروفیل ناودانی UPA با سایز بزرگتر خواص مکانیکی شبیه به ناودانی نوع دیگر در سایز کوچکتر دارد.