در زندگی روزمره بشر امروزی، محصولات فلزی نقشی اساسی ایفا میکنند. در دور و اطراف ما اکثر وسایل روزمره دارای قطعاتی فلزی هستند. این نشاندهنده اهمیت فلزات و محصولات آنها است. یکی از این محصولات ورق گالوانیزه است که مثل سایر محصولات فلزی کاربرد وسیعی دارد. برای آنکه بدانید ورق گالوانیزه چیست، به ادامه مطلب توجه کنید.
تکنولوژی ویژهای به نام گالوانیزاسیون سبب تولید ورقهای گالوانیزه میشود. در ابتدا این شیوه به شکل تصادفی با مخلوط کردن دو عنصر در محلول با خواص الکتریکی کاملا متفاوت ابداع شد که توانست خاصیت پیل الکتریکی را ایجاد کند. فردی به نام دکتر گالوانی این خاصیت را برای نخستین بار کشف کرد.
پس از آن در خصوص نحوه اکسیداسیون و خوردگی محصولات آهنی تحقیقات زیادی انجام شد تا بتوان از این واکنشها در محصولات جلوگیری کرد. همزمان تحقیقات زیادی بر روی جریان الکتریکی تولید شده از واکنش شیمیایی مواد انجام میگرفت. درنهایت با ترکیب این دو پژوهش پدیده گالوانیزاسیون به معنی غوطهور کردن آهن در مواد مذاب روی به دست آمد.
در خصوص پرسش ورق گالوانیزه همچنین میتوان گفت امروزه محصولات تولیدشده به این شیوه را به محصولات گالوانیزه میشناسند. کارخانه تولیدکننده این محصولات ابتدا در بریتانیا تاسیس شد. اما پس از افزایش روزافزون استفاده از این شیوه، کارخانههای دیگری به مرور در جهان تاسیس و راهاندازی شد. امروزه در بسیاری از کارخانجات فولادی ایران که تولیدات انبوه آهن را در دستور کار خود دارند، انواع ورق گالوانیزه در رنگهای مختلف و با کاربردهای گستردهای تولید میشوند.
همانطور که پیش تر اشاره شد، فرایند گالوانیزاسیون به معنای غوطهور سازی آهن در مواد مذاب روی است. از طریق این فرایند بر روی سطح آهن لایهای میچسبد. باتوجه با اختلاف خاصیت الکترونگاتیویتهای بین آهن و روی، روی درای خاصیت آندی میشود و عوامل ایجادکننده اکسید بر روی آهن، به روی اثر میکنند و اینگونه آهن از زنگزدگی در امان میماند. درنتیجه میتوان گفت ورقهای گالوانیزه مقاومت بسیاری نسبت به خوردگی و زنگزدگی دارند.
برای پاسخ به پرسش ورق گالوانیزه چیست، در ادامه به مشخصات فنی آن میپردازیم. پوشش سطح آهنها در ورق گالوانیزه از روی است. از این جهت مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن بر روی ورق گالوانیزه اثرگذار است. مهمترین فاکتور در تعیین قیمت ورق های گالوانیزه کیفیت آلیاژ به کار برده شده در فرایند گالوانیزاسیون آهن به شمار میرود.
از سوی دیگر آهن و روی از فلزاتی با استحکام تسلیم و کششی بالا، انعطافپذیری زیاد، سختی مناسب و ترکیبات شیمیایی خوبی دارند. از این رو ورقهای گالوانیزه در صنایع مختلف کاربردهای گستردهای دارد. معمولا ورقهای گالوانیزه مثل ورق روغنی را در عرضی مابین ۱ تا ۱.۲۵ متر تولید میکنند. ابعاد ورق گالوانیزه و ضخامت آن، فاکتورهایی هستند که برای محاسبه وزن ورق گالوانیزه استفاده میشوند.
کارخانههای تولیدکننده طرحهای خاص زیادی را بر روی این ورقها پیاده میسازند. در واقع خصلت فرمپذیری بسیار خوب آنها سبب شده است در بخش های مختلفی از صنایع کاربرد گستردهای داشته باشد. یکی از نمونههای آنها ساخت ورقهای مورد استفاده در عرشههای فولادی است.
از سوی دیگر خواص آن بسته به نوع کاربرد میتواند کاملا تفاوت داشته باشد. برای مثال اگر برای پروژهای انعطافپذیری ورقهای گالوانیزه مدنظر باشد، از موادی در حین ساخت استفاده میشود تا این ویژگی را افزایش دهد. این در حالی است که ممکن است در پروژهای دیگر استحکام ورقهای گالوانیزه مورد نظر باشد.
پس از مبحث ورقهای گالوانیزه چیست، به کاربردهای آن میرسیم. کاربرد این ورقها از تولید لوازمخانگی و صنایع برق تا صنایع بزرگی مثل خودروسازی متنوع است.
برای دریافت قیمت ورق گالوانیزه و انواع محصولات تولیدی صنایع فولاد توفیقی می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
استفاده در لوازم خانگی از جمله یخچال، کولر، ظرفشویی؛ کاربرد در صنعت الکترونیک ازجمله در انواع سیمکشیها و قطعات پوششی؛ صنعت خودروسازی برای تولید درب قطعات؛ در صنعت ساختمان برای ساخت ساندویچ پانلها؛ استفاده در تجهیزات ترافیکی بیشتر در گاردریلهای موجود در طرحهای ترافیکی؛ ساختن سیلوهای گالوانیزه برای ذخیره موادغذایی انسانی و حیوانی.