گالوانیزه شدن به چه معناست؟
هنگامی بخواهیم فلز در برابر خوردگی، سایش و زنگ زدگی مقاوم باشد از فرایند گالوانیزه کردن استفاده می کنیم. به این صورت که فلز پایه با یک لایه روی پوشش داده می شود که به طور کلی انواع گالوانیزاسیون به دو روش گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد انجام می گیرد هنگامی که فولاد سیاه طی فرایندی دارای خاصیت ضد زنگی وضد خوردگی می شود گالوانیزه شدن می گویند.
گالوانیزه گرم به نسبت گالوانیزه سرد قدیمی تر میباشد یکی از رایج ترین روش های گالوانیزه کردن می باشد در روش گالوانیزه گرم فلز پایه به صورت غوطه ور در مخزن روی مذاب با دمای 460 درجه سانتی گراد انجام می شود.
در این بین فرایند واکنش شیمیایی بین فولاد و روی شروع می شود و چندین لایه ترکیبی از آهن و روی تشکیل می گردد هنگامی که از مخزن روی خارج می شود لایه های روی با اکسیژن و کربن یک روکش آلیاژی را ایجاد میکنند که این لایه محافظ در برابر خوردگی و زنگ زدگی و سایش می باشد.
به دلیل راحتی و سادگی این فرایند، یکی از برترین روش های گالوانیزه به شمار می رود. ضخامت لایه گالوانیزه بین 100 تا 130 میکرون می باشد رنگ لایه گالوانیزه شده طوسی مات است و دارای سطح یکنواخت و ناصافی می باشد.
از مزایای روش گالوانیزه گرم می توان به ضخیم تر بودن لایه ی محافظ اشاره کرد مقاوم بودن در برابر سایش و مقاوم در برابر زنگ زدگی و خوردگی عمر طولانی دارد و هزینه آن بسیار کم می باشد.
یکی از مهمترین کاربردهای گالوانیزاسیون گرم این است که برای مفتول گرم کاربرد دارد که برای ساختن توری پرسی و توری مرغی، توری حصاری و توری گابیون کاربرد دارد.
برای مقاوم نمودن فلزاتی که در فضای باز هستند، پایه فنس ، ساختمان ها، سازه های فولادی، دکل دوربین، لوله اتصال آب و گاردریل های جاده مورد استفاده قرار میگیرد.
گالوانیزه کردن با فرایند سرد، الکترولیز نیز گفته می شود در این روش روی فلز پایه را نمک روی محلول در آب یا محلول اسیدی اسپری می شود.
در گالوانیزه سرد ظاهری یکنواخت و براق دارد و ضخامت لایه آن 25 میکرون می باشد.
گالوانیزه سرد برای مفتول گالوانیزه سرد، ساختن خودرو، قطعه سازی، پیچ و مهره و ... کاربرد دارند.
از تفاوت های گالوانیزه سرد و گرم می توان به این مورد اشاره کرد که ضخامت لایه های آن ها متفاوت می باشد در روش گالوانیزه گرم ضخامت لایه از 100 تا 130 میکرون می باشد اما در روش گالوانیزه سرد ضخامت لایه 25 میکرون است و در روش گالوانیزه گرم لایه ی روی ضخامت بیشتری دارد.
در نوع کاربرد نیز تفاوت وجود دارد به این صورت که فولادهایی که با روش گرم گالوانیزه می شود بیشتر در فضاهایی که در معرض خوردگی و در فضای باز هستند مورد استفاده قرار می گیرند زیرا لایه ی ضخامت آن ها بیشتر است. اما روش گالوانیزه سرد برای فولاد هایی است که ضخامت کمی دارد.
روش تولید این دو نیز متفاوت می باشد به این صورت که برای گالوانیزه گرم فلز پایه را در روی غوطه ور می کنند ولی در روش گالوانیزه سرد بر روی فلز پایه محلول نمک روی اسپری می شود.
شکل ظاهری آن ها نیز متفاوت است فلز گالوانیزاسیون گرم سطحی کدر و ناصافی دارد در صورتی که در گالوانیزاسیون سرد سطح براق و صافی دارد.فلزهایی که گالوانیزاسیون گرم دارند دارای عمر طولانی نسبت به روش گالوانیزه سرد می باشد و همچنین فلز گالوانیزاسیون گرم گران قیمت تر از فلز گالوانیزاسیون سرد می باشد.
یکی دیگر از تفاوت های بین این دو مدل گالوانیزاسیون قیمت آنها می باشد ، برای مثال قیمت مفتول گالوانیزه 1.20 گرم گرانتر از مفتول گالوانیزه 1.20 سرد می باشد.
1 Comment
ممنون بابت اطلاعاتتون