در صنایع و سازههای ساختمانی که از میلگرد برای استحکام و تقویت سازه استفاده میکنند، محاسبه مقاومت کششی میلگرد اهمیت دارد. علت اهمیت آن است که با اطلاع از میزان مقاومت کششی میلگرد، طراحان و مهندسین میتوانند از میلگردهای تقویتی یا میلگردهای حرارتی برای تقویت بتن در سازه استفاده کنند. عللی که دانستن این مقاومت اهمیت دارد، به شرح زیر است:
دلیل اول آن است که در ساختمانسازی از میلگرد برای تقویت بتن استفاده میشود و در نقاط مختلفی از ساختمان استفاده از میلگرد مشاهده میشود. در این محصول فولادی بررسی سه نوع مقاومت اهمیت دارد: مقاومت کششی تسلیم، مقاومت کششی نهایی، تنش گسیختگی تنش نهایی همان مقاومت کششی نهایی است که از تقسیم حداکثر نیرو بر سطح مقطع اولیه محاسبه میشود. از آنجا که در بسیاری از اوقات میلگرد در برابر نیروی وارده کششی تغییر شکل میدهد، میتواند در سقف یا تیرچه بتنی خرابی و خطر بسیار زیادی ایجاد کند.
اهمیت این مقاومت در آن است که شکستن میلگرد در برابر تنش کششی مثل نیروی زلزله اتفاق رایجی است. از این رو اطلاع از میزان مقاومت میلگرد در برابر نیروهای طبیعی مهم است، چراکه مقاومت کششی مشخص میکند که یک میلگرد در برابر چه میزان نیرویی دچار شکستگی میشود. حال که با اهمیت مقاومت کششی میلگرد آشنا شدیم، به بررسی تعریف مقاومت کششی میلگرد و مقاومت کششی انواع میلگردها میپردازیم.
همه مواد در جهان در برابر نیروهای طبیعت قرار میگیرند، از نیروی جاذبه گرفته تا نیروی اصطکاک که در زمان سکون ماده از حرکت جسم جلوگیری میکند. نیروهای وارد شده بر ماده قادرند باعث حرکت یا شکست آن جسم شوند. نیروی مقاومت جسم به میزان تحملی که ماده در برابر نیروهای وارده از خود نشان میدهد، گفته میشود. تعریف علمی مقاومت ماده عبارت است از مقدار تحمل یک ماده در برابر نیروهای وارده بر جسم بدون آنکه دچار شکستگی با تغییر شکل شود.
با وارد شدن نیرو بر یک ماده نیروی القایی در آن شکل میگیرد. کلمه تنش به اندازه این نیروهای القایی بر سطح جسم اطلاق میشود. این تنش میتواند باعث شکست جسم شود. یکی از تنشهای وارد شده بر ماده تنش کششی است که به آن مقاومت کششی جسم میگویند.
پس از وارد شدن نیروی کششی، جسم دچار تغییر شکل برگشتپذیر میشود و این حالت تا نقطه تسلیم ادامه خواهد داشت. پس از تنش تسلیم جسم تا نقطه تنش کششی دچار تغییر شکل برگشتناپذیر میشود و در نقطه مقاومت نهایی جسم حداکثر میزان تنش را تحمل میکند. پس از آن است که باریکشوندگی آغاز شده و جسم در تنشی کمتر از تنش نهایی یا تنش گسیختگی و شکست، میشکند.
برای تولید میلگرد در کارخانههای تولیدی روشها و استانداردهای مختلفی وجود دارد. استانداردهای به کار رفته در هر منطقه و کشور متفاوت است. در اروپا در استاندارد لازم برای ساخت میلگرد به دلیل کمتر زلزلهخیز بودن منطقه مقاومت کششی پایبنتری در نظر گرفته میشود و ژاپن به دلیل زلزلهخیز بودن مقاومت کششی میلگرد را بالاتر در نظر میگیرند. در ایران استانداردهای مختلفی برای ساخت میلگرد وجود دارد و بیشتر بر اساس استاندارد روسی میلگرد تولید و عرضه میشود. این میلگردها از نظر ظاهری به سه شکل وجود دارند:
میلگرد A1 با سطح ظاهری صاف و بدون آج است. در آییننامهها این میلگرد در دسته مقاومتی استاندارد S240 است و از نظر سختی به میلگرد نرم معروف است. مقاومت کششی این نوع میلگردها ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مکعب است.
میلگرد A2 به شکل آجدار است و در گروه مقاومتی S340 جای دارد. این میلگرد نسبت به نوع قبلی آن دارای مقاومت کششی بیشتری است. مقاومت کششی میلگرد A2 ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مکعب است.
میلگرد A3 نیز آجدار است اما با میلگرد A2 متقاوت است. شکل این میلگرد جناغی یا هشتی است. مقاومت این میلگرد نسبت به دو نوع قبلی خود بیشتر است و مقاومت کششی میلگرد A3 ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مکعب است. در آیین نامهها این میلگرد در رده مقامتی S400 قرار دارد.
میلگرد A4 دارای آج مرکب است و در رده مقامتی S500 قرار میگیرد. حداقل مقاومت کششی این نوع میلگرد ۶۵۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مکعب اندازهگیری شده است.
در صورت نیاز به خرید و یا استعلام قیمت میلگرد 10، 12 و سایر انواع میلگرد با کارشناسان ما در صنایع فولاد توفیقی تماس بگیرید.