مهندسان برای ساخت نردههایی با قیمت مناسب از محصولی به نام سیم خاردار کمک میگیرند. این محصول به دلیل داشتن نقاط تیز فلزی به عنوان خار به این نام شناخته میشود. عموما دو رشته فولادی پوشیده شده از روی را به هم میپیچانند و با ایجاد خارهایی بر روی آن محصولی به نام سیم خاردار تولید میکنند. اما سیم خاردار چیست؟ این محصول دارای انواع گوناگونی است و هریک از آن به شیوه خاصی تولید شده است. از این رو دارای مشخصههای خاصی هستند و کاربردهای متنوعی در صنایع گوناگون دارند. برای آشنایی با انواع، کاربرد سیم خاردار و روشهای نصب آن به ادامه این مقاله توجه کنید.
همانطور که گفته شد سیمهای خاردار دو سیم طولی هستند که در هم پیچ خوردهاند. مشخصه انواع سیم خاردار وجود نقاط تیز بر روی سیمها است که با فاصله مشخصی از یکدیگر قرار گرفتهاند. انواع گوناگونی از سیمها وجود دارند که در اینجا توضیح میدهیم مهمترین انواع سیم خاردار چیست.
در محیطهای مستعد خوردگی و زنگ زدگی، سیمخاردار خطی گالوانیزه در انواع تبری و سوزنی عملکرد خوبی از خود نشان میدهد. اما اگر میخواهید در محیط خشنتری از آن استفاده کنید، سیم خاردار خطی از جنس روی آلومینیوم (ساخته شده از آلیاژهای روی و آلومینیوم) انتخاب بهتری است؛ زیرا مقاومتی ۲ تا ۳ برابر بیش از سیم خاردار خطی گالوانیزه ساده دارد. استفاده از روکش PVC نیز به افزایش مقاومت در برابر خوردگی و زنگزدگی کمک میکند. در نهایت، اگر میخواهید از سیمی با بالاترین میزان مقاومت استفاده کنید ما خرید سیم خاردار خطی از جنس فولاد ضد زنگ را پیشنهاد میکنیم.
انواع سیم خاردار خطی در انواع تک رشته ای و دو رشته ای موجود است. اگر به دنبال استفاده از سیم خاردار خطی در موارد امنیتی مانند زندانها و مراکز نظامی هستید، سیم خاردار خطی دو رشتهای گزینه مناسبی است؛ چرا که در برابر برش یا تخریب، استحکام بالایی دارد. سیم خاردار پیچ خورده معکوس نیز در برابر شکستگی و ضربه تحمل بالاتری نشان میدهد. برای مثال در دامداریها که جمعیت گله زیاد است، میتوان از این نوع سیم خاردار خطی استفاده کرد. اما اگر فضای کافی برای دامها در مزرعه وجود دارد میتوانید سیم خاردار سنتی تکخار تهیه کنید.
این محصول یکی از انواع گوناگون سیمهای خاردار است که در نردههای امنیتی کاربرد دارد. این محصول از سیمی با روکش وینیل ساخته شده است. روکش پیویسی به کار رفته در آن باعث میشود که فرایند زنگزدگی در سیم بسیار کندتر رخ دهد. علاوه بر آن سیم را مستحکم تر میکند.
با پوشش وینیل سیمهای خاردار در حین کار سایش کمتری با یکدیگر دارند. با این مشخصهها کاربرد سیم خاردار با روکش پیویسی عمدتا در مهندسی اقیانوس است که به واسطه بیلهای بزرگ و ماشینهای آبیاری استفاده میشود. معمولا این مدل سیمها از دو سیم خاردار به هم تابیده شده است که ۴ خار در فاصله ۶۵ تا ۱۲۰ میلیمتر از یکدیگر قرار گرفته است. پوشش پیویسی این مدل از سیمهای خاردار با ضخامتی مابین ۰.۴ میلیمتر تا ۰.۶ میلیمتر است.
در نردههای امنیتی دارای لبه تیز کاربرد دارد. این سیمها در سیم فولادی گالوانیزه، سیم فولادی ضدزنگ، سیم فولادی کمکربن و سیم آهنی دارای پوشش پیویسی در چند رنگ استفاده میشود.سیم خاردار تکتاب در اندازههای مختلفی تولید میشود و فاصله خارها از هم برابر با ۳ تا ۶ اینچ است. از این سیم در زندانها، ساختمانهای دولتی، صنایع نظامی، بازداشتگاهها، حصارخانهها، اماکن امنیت ملی و... بهره میبرند.
با چرخاندن سیم به دور خود سیم خاردار دوتاب ساخته میشود. با الگوهای پیچشی مختلف انواع سیمهای خاردار دوتاب ایجاد میشود. این نوع از سیمها از فولاد گالوانیزه گرم تولید میشود که گاهی برای محافظت از روکش پلاستیکی استفاده میکنند. سیم خاردار معکوس نام دیگر این مدل سیم خاردار است. در این محصول فاصله خارها از یکدیگر ۳ تا ۶ اینچ است. کاربرد این محصول در حفاظت از جنگلها، دامپروری، صنایع، بزرگراهها و کشاورزی است.
شروع استفاده از سیم خاردار به سال ۱۸۷۴ میلادی در آمریکا باز میگردد. برای نخستین بار شخصی به نام جوزف گلیدن (Joseph Glidden) نمونه قبلی سیم خاردار را بهبود داد و این اختراع را به نام خود ثبت کرد. این اختراع نقطه عطفی برای روشهای دامداری و کشاورزی شناخته میشود که شیوه آن را از شکل سنتی به شکل امروزی آن تغییر داد.
موارد کاربرد سیم خاردار عبارتاند از:
در ادامه به تفکیک توضیح میدهیم در هر یک از موارد گفته شده، اهمیت استفاده از سیم خاردار چیست.
یکی از موارد استفاده از سیم خاردار، در اطراف پایگاههای نظامی و انبار تسلیحات است.
همچنین در اطراف مناطقی که تمرینات نظامی انجام میشود از سیم خاردار استفاده میشود.
دیگر کاربرد سیم خاردار برای جلوگیری از عبور غیر قانونی افراد از مرزها و قاچاق است. علاوه بر مناطق مرزی، در اطراف زندانها و بازداشتگاهها نیز سیم خاردار کشیده میشود که نقش امنیتی دارد.
دیگر کاربرد سیم خاردار برای ایجاد حصار در اطراف املاک شخصی، کارخانهها، مراکز صنعتی و تاسیسات تجاری است؛ چرا که احتمال سرقت از این مراکز وجود دارد و باید از ورود افراد غیر مجاز به این فضاها جلوگیری شود.
برای جلوگیری از ورود حیوانات وحشی به جادهها، زمینهای کشاورزی و مناطق مسکونی، اطراف زیستگاه آنان را با سیم خاردار حصارکشی میکنند. این کار باعث کاهش تلفات این حیوانات در تصادفات جادهای میشود و علاوه بر این، محصولات کشاورزی در پی ورود حیوانات وحشی آسیب نمیبینند.
کاربرد سیم خاردار تنها به موارد بالا محدود نمیشود. دیگر کاربرد سیم خاردار برای تفکیک زمینهای زراعی است. استفاده از سیم خاردار در اطراف زمینهای زراعی کمک میکند حریم زمین مجاور حفظ شود و حیوانات به زمینهای همسایه وارد نشوند. در نتیجه با استفاده از سیم خاردار در اطراف زمینهای کشاورزی میتوان بهرهوری زمین کشاورزی را بهبود داد. برای این مورد از سیم خاردار باغی استفاده میشود.
پیش از تهیه سیم خاردار باید طول هر کلاف سیم خاردار را بدانید تا تعداد کلاف مورد نیاز را بر اساس محیط فضای مدنظرتان سفارش دهید. هریک از انواع سیم خاردار، کلافهایی با وزن و طول متفاوت و دیگر ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد. این موارد موجب میشود سیم خاردار برای استفاده در موارد خاصی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین بهتر است کاربرد سیم خاردار را بر اساس نوع آن نیز بررسی کنیم. اکنون توضیح میدهیم انواع پرکاربرد سیم خاردار چیست:
کاربرد سیم خاردار خطی سوزنی: این نوع سیم خاردار که به آن سیم خاردار استاندارد نیز گفته میشود، از مفتول گالوانیزه تولید شده و به دلیل دارا بودن لایهای از روی، برای استفاده از محیطهای خارجی مناسب است. این محصول به دلیل داشتن قیمت پایین و مقاومت بالا در برابر خوردگی و رطوبت، کاربرد فراوانی دارد و به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. کاربردهای سیم خاردار خطی عبارتاند از:
این نوع سیم خاردار به دلیل خطی بودن، برای موارد حساس امنیتی مناسب نیست؛ زیرا عبور از سیم خاردارهای خطی راحتتر از سیمخاردارهای حلقوی است. علاوه بر این، تیغهای سوزنی شکل به اندازه تیغهای طبری تیز نیستند.
سیم خاردارهای تیغی: کاربرد سیم خاردارهای تیغی به دلیل دارا بودن لبههای تیز، در موارد حساس امنیتی بیشتر است؛ چرا که به دشواری میتوان از آن عبور کرد. در ادامه میخوانید اصلیترین کاربردهای سیم خاردار تیغی یا طبری چیست:
به طور کلی کاربرد انواع سیم خاردار های طبری یا تیغی، برای مکانهایی است که نیاز به حداکثر حفاظت را دارند. به دلیل برندگی بالای سیمخاردارهای تیغی، باید اقدامات امنیتی لازم برای افرادی که در این مکانها کار میکنند اتخاذ شود تا در اثر بیاحتیاطی دچار آسیب نشوند.
سیم خاردار حلقوی: کاربرد سیم خاردار حلقوی برای محدود کردن عبور و مرور و تامین امنیت برای مناطق حساس نظامی یا دولتی است. سیمخاردار حلقوی در دو نوع سوزنی و طبری به فروش میرسد و به دلیل ساخته شدن از رشته فولاد فنری، از مقاومت و خواص کشسانی مطلوبی برخوردار است. این ویژگیها سبب میشود تا سیم خاردار حلقوی کاربرد گستردهای برای تامین امنیت داشته باشد. مانند:
کاربرد سیم خاردار حلقوی به دلیل داشتن قیمت بالاتر، محدودتر است. اگر قصد دارید بالاترین سطح امنیت را ایجاد کنید، استفاده از سیم خاردار حلقوی گزیه مناسبی است. در ادامه با روشهای نصب سیم خاردار میتوانید با نصب آنها در محلهای گوناگون آشنا شوید.
قابل ذکر است که برای نصب سیم خاردار باید از تجهیزاتی از قبیل عینک، دستکش ضخیم و لباسهای ضخیم برای امنیت بیشتر استفاده کرد. نصب این محصول برای ایجاد حفاظ و ایمنی بسیار راحت است. برای توضیح روشهای نصب سیم خاردار میتوان مراحل زیر را نام برد.
ابتدا برای ایجاد پایه نگهدارنده سیم، از متریالی مثل لوله، نبشی و پروفیل میتوان استفاده کرد. برای مکانهای انتهایی و گوشهای محلی را تعیین کنید و سپس پایه نگهدارنده را به شکل v درآورده و با فاصله ۳ تا ۴ متر بر روی دیوار جوش دهید یا از پیچ استفاده کنید.
انتهای سیمهاردار را به اندازه ۴ تا ۸ اینچ انتهایی باز کنید و در ارتفاع مورد نظر به دور پایه بپیچید و در وضعیت مناسب محکم کنید. وارد کردن گیره از شکاف ایجاد شده ما بین دو سیم به هم تابیده شده سبب محکم کاری سیم خاردار میشود. انتهای گیره را با انبردست به دور سیم خاردار خم کنید تا در طول زمان سیم شل نشود.
سپس سیم خاردار را تا پایه بعد باز کنید و مانند مراحل ابتدایی در ارتفاع دلخواه ببندید. به همین منوال این کار را تا انتهای حصار بستن انجام دهید. نهایتا در انتهای حصار میتوانید سیم خاردار را برش دهید.
سیم خاردار خطی و حلقوی محصولی است که به وفور از آن استفاده میشود؛ زیرا ضد زنگ است، مقاومت بالایی در برابر فرسایش دارد و نیاز آن به نگهداری بسیار پایین است. نمیتوان از کاربرد سیم خاردار برای تامین امنیت غافل شد؛ زیرا سیم خاردار قیمت پایینی دارد و استفاده از آن در کنار سیستمهای امنیتی دیگر، هزینهها را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد. علاوه بر این موارد، نحوه نصب سیم خاردار بسیار ساده است و بهسادگی در محل مورد نظر قابل استفاده میباشد. در این مطلب توضیح دادیم سیم خاردار چیست، به انواع سیم خاردار مانند سیم خاردار خطی پرداختیم و نحوه نصب آن را نیز بررسی کردیم. امیدواریم ابهامات شما درباره سیم خاردار برطرف شده باشد. لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.