میلگردها فولادهایی با سطح مقطع دایرهای هستند که نسبت طول آنها به قطرشان زیاد است. فلسفه استفاده از میلگرد در صنعت ساختمانسازی به این صورت است که بتن با اینکه مقاومت فشاری بالایی دارد اما دارای مقاومت کششی بسیار کمی است.
در حالت کلی برای قطعات تحت فشاری مثل ستونها یا پایهها بتن گزینه مناسبی است اما به دلیل پایین بودن مقاومت کششی در بتن، استفاده از آن به تنهایی در برخی موارد محدودیت دارد. برای استفاده از بتن در قطعاتی که همزمان تحت تاثیر کشش و فشار هستند باید از میلگرد استفاده شود.
ظاهر میلگردها به دو شکل سطح رویه ساده یا آجدار تولید میشود. میلگردها طبقهبندیهای دیگری مثل ترکیب فولادی آنها نیز دارند که در اینجا موضوع بحث ما نیست. دستهبندی دیگر میلگردها بر اساس جنس آنها است که پرمصرفترین میلگرد، با مشخصه فولادی معمولی است.
میلگردها در کارگاه ساختمانی به لحاظ شکل ظاهری یا رده مکانیکی به چهار دسته a1، a2، a3 و a4 تقسیم میشوند. در ادامه مختصرا به بررسی هریک از آنها و تفاوت میلگردa2 و a3 و مابقی آنها میپردازیم.
طبقهبندی میلگردها بر اساس مقدار مشخصی از مقاومت در برابر نیروی کششی یا اصطلاحا مقاومت مشخصه فولادی آنها است. چهار دسته میلگرد قبلا مشخص شده است که به تفکیک شرح داده میشود.
جزو میلگردهای نرم بدون آج است که در رده مقاومتی ۲۴۰ قرار دارد و به میلگرد ساده نیز معروف است. هیچ آجی بر روی آن وجود ندارد و به لحاظ سختی در دسته میلگرد های نرم قرار میگیرد. این دسته از میلگرد ها گزینه مناسبی برای عملیات جوشکاری و آهنگری است و معروف به میلگرد داکتیل است.
رده بعدی میلگردها است که آجدار است و در رده S340قرار میگیرد. این میلگرد جزء میلگردهای نیمه سخت محسوب میشود. در این میلگرد محوری در امتداد طول با یک سری دورپیچ به شکل مارپیچ نسبت به محور طولی قرار دارد. این دسته از محصولات، نسبت به نوع قبلی مقاومت بیشتری دارد. میلگرد a2 در ساختمانها بیشتر در عملکردهای برشی مثل خاموتها، کمرکشهای دیوارهای برشی و... استفاده میشوند. برای جوشکاری توصیه شده است تا حد امکان بر روی این دسته میلگردها اجرا نشود و فقط در صورت اجبار بر روی آن جوشکاری شود.
این میلگردها آجدار بوده و آجهای آن به شکل مارپیچ هستند. به لحاظ سختی این دسته از میلگردها در رده نیمه سخت قرار میگیرند. در این میلگرد شکل آجها به صورت جناقی یا هشتی نسبت به محور طولی است. یک تفاوت میلگرد a2 و a3 در مقاومت محصول است که در میلگردهای a3 این مقاومت نسبت به دو نوع دیگر بالاتر است. به هیچوجه عملیات جوشکاری بر روی آن انجام نمیشود. این محصول فولادی در میلگردهای اصلی سازه ازجمله میلگردهای طولی تیرها و ستونها کاربرد دارد.
رده بعدی و آخر میلگردها است که از محصولات سخت به شمار میرود و از لحاظ رده مقاومتی به عنوان میلگرد رده S500 شناخته میشود. آجها به صورت مرکب نسبت به محور طولی است و این تمایز این میلگرد نسبت به سایر ردهها است. اخیرا در سازهها از این مدل میلگرد به وفور استفاده میشود.
در صورتی که از این میلگرد در طراحی ها استفاده شود، حدودا ۱ تا ۲ کیلو در هر مترمربع وزن میلگرد در مجموع سبکسازی میشود. قیمت این نوع از میلگردها نسبت به سایر ردهها بیشتر است و میزان آن به سایز آرماتور بستگی دارد.
یکی از تفاوتهای اصلی این دو محصول شکل آج آنها است. به نحوی که شکل آج a2 به صورت منفرد و موازی است و آجها در میلگرد a3 به شکل ضربدری و هفت و هشت است. برای طراحی پی، از میلگرد طولی a3 و عرضی a2بهره میبرند. دیگر تفاوت میلگرد a2 و a3 این است که میلگرد a3 نسبت به نوع دیگر، تردتر و شکنندهتر است و انعطاف کمتری دارد.
در آخر می توانید از دیگر مقالات آموزشی ما در موضوع "تاثیر قیمت میلگرد بر آهن" دیدن کنید و یا برای مشاهده قیمت محصولات ما مانند قیمت میلگرد 10، توری مش به صورت روزانه و دقیقه ای بر روی لینک قرار داده شده کلیک کنید، صنایع فولاد توفیقی تولید کننده مصالح فلزی.