آهن آلات در ساختمان سازی
استفاده از آهن آلات در ساختمان سازی امری اجتناب ناپذیر است زیرا آهن آلات از اجزای اصلی و مهم در فرآیند ساخت و ساز به شمار می آیند. از این نوع مصالح در ساختمان ها، از گذشته تا امروز استفاده های بسیاری شده است، به عنوان مثال در مراحل اولیه ساختمان جهت ایجاد فونداسیون و محکم سازی بنا از آهن استفاده می شود و در طول عملیات ساخت هم از این مصالح به عنوان پایه برای سازه های سقفی بهره می گیرند.
به طور کلی، آهن آلات در انواع و اندازه های مختلفی ساخته می شوند که هریک از آنها براساس جنس موادی که در ساختارشان به کار رفته است و بسته به محلی که نصب می شوند، کاربردهای خاص خود را دارند و نقش مستقلی را در محکم سازی ساختمان ایفا می کنند. آهن آلات انواع مختلفی دارند که در ادامه به توضیح ویژگی ها و کاربردهای هرکدام به طور مختصر می پردازیم.
یکی از مهم ترین مصالحی که در ساختمان به کار می رود تیرآهن است، این محصول در همان مراحل اولیه ساخت و برای ایجاد اسکلت و چهارچوب اصلی ساختمان به کار گرفته می شود. تیر آهن دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آنها ویژگی های مخصوص خود را دارند و برای فضاهایی خاص به کار می روند.
ازانواع مختلف تیر آهن ها می توان به تیرآهن های بال پهن، لانه زنبوری، تیرآهن های INP و تیرآهن IPE اشاره نمود که هر کدام برای موارد خاصی در ساخت و ساز به کار گرفته می شوند. به طور کلی می توان گفت که تیرآهن نقش یک تکیه گاه محکم را ایفا کرده و فشار باری که به ساختمان وارد می شود را تحمل می کند و از ریختن ساختمان جلوگیری می کند.
آهن آلات در ساختمان سازی
توری مش از دیگر مصالح پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است که از شبکه ای از رشته های فلزی ساخته شده است که به صورت افقی و عمودی در هم تنیده و روی هم قرار گرفته اند. رشته های فولادی به کار رفته در ساختار توری مش به وسیله عملیات جوش به هم دیگر وصل شده اند و همین امر باعث می شود استحکام و مقاومت بالایی داشته باشند.
از توری مش در فضاهای مختلفی مانند؛ کف انبارها و سالن، ساخت تونل و پل ها، دیواره ها و… استفاده می شود. حتی در موتورخانه ها به جهت افزایش و ارتقا میزان استحکام بتون و جلوگیری از ترکیدگی و خرابی آن در طول زمان، از توری مش استفاده می کنند.
آهن آلات در ساختمان سازی
یکی دیگر از انواع فلزات به کار رفته در ساخت و ساز، رابیتس است. رابیتس متشکل از ورقه های فولادی مشبکی است که هر یک از ورق ها از گالوانیزه گرم ساخته شده اند و به وسیله مفتول های گالوانیزه ای که مخصوص رابیتس بندی هستند به شبکه فرعی وصل می شوند.
از رابیتس ها در دیوارها و ستون ها جهت جلوگیری از ایجاد ترک، در سقف های کاذب برای ساخت آرک و طراحی دکوراسیون داخلی، در بتن ریزی و ساخت دیوارهای کاذب و یا به عنوان پوشش برای کاور کردن تاسیساتی مثل کانال ها و لوله ها، استفاده می شود.
آهن آلات در ساختمان سازی
پروفیل ها از دیگر مصالح ساختمانی هستند که در دو دسته صنعتی و ساختمانی تولید و عرضه می گردند. ساختار پروفیل ها به شکل مقاطع فلزی تو خالی می باشد که انواع و کاربردهای متفاوتی دارند. به طور کلی، پروفیل های ساختمانی در دوسته باز و بسته تقسیم بندی می شوند که هریک کاربردهای متفاوتی در صنعت ساختمان سازی دارند؛ به عنوان مثال از پروفیل های نوع باز در ساخت سقف انبارها، پارکینگ ها، سوله ها و سالن های با مساحت بالا استفاده می شود. پروفیل های نوع بسته در ساخت و تولید در و پنجره و پروفیل های PVC ، لوله ها کاربرد دارند.
آهن آلات در ساختمان سازی
میلگردها به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی به شمار می روند که شامل میله های فولادی یا آهنی می شوند. این مصالح براساس شکل ظاهری که دارند در یکی از سه دسته ساده، آجدار و آجدار پیچیده قرار می گیرند. میلگردها از ساختمان در برابر مواردی مثل نیروهای کششی محافظت کرده و نقش بسزایی را در بالا بردن مقاومت بتن ایفا می کنند و سبب افزایش استحکام ساختمان در شرایطی مانند هنگام وقوع زلزله می شوند.
علاوه بر شکل ظاهری، میلگردها را بر طبق جنس فلز به کار رفته در آنها دسته بندی می کنند که در آن صورت فولادی یا آهنی می باشند. میلگردهای فولادی ضد زنگ هستند و در مقایسه با میلگردهای آهنی قیمت بالاتری در بازار دارند. استفاده از میلگردهای فولادی در مکان هایی نظیر موتورخانه ها که گاهاً رطوبت بالایی دارند، می تواند عمر تجهیزات لوله کشی تاسیسات را بالا برده و به این ترتیب، نیاز به تعمیر موتورخانه را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.
همانطور که در این مقاله گفته شد، انواع آهن آلات مختلف در عملیات ساخت و ساز کاربردهای فراوانی دارند. استفاده از آهن آلات در استحکام و مقاومت ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا از همان ابتدای کار و مراحل اولیه تا مراحل پایانی ساخت، این محصولات از اجزا و مصالح جدانشدنی در فرآیند ساخت و ساز هستند که هریک از آنها بسته به محلی که نصب می شوند سبب افزایش و بالا رفتن استحکام و مقاومت سازه می شوند.