امروز قصد داریم ببینیم لوله صنعتی چیست و کاربرد و مشخصات انواع لوله صنعتی سبک و گوشتدار را بررسی نماییم. لوله نوعی استوانه توخالی است که میتواند در اندازههای مختلف تولید شود، از مدلهای کوچکی که برای عبور آب و گاز داخل ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند تا نمونههای بزرگی که در خطوط انتقال نفت و گاز بین شهرها به کار میروند. با ما
تقسیم بندی انواع لوله فولادی با توجه به نوع کارکرد آنها در طول زمان شکل گرفته است، برای مثال لوله های بدون درز به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار در پتروشیمیها و صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه پرکاربردترین انواع لوله صنعتی را معرفی میکنیم و درباره ویژگیهایشان توضیح میدهیم.
لولههای فولادی یکی از پرکاربردترین انواع لوله صنعتی هستند. به همین دلیل اگر در بازار فقط بپرسید لوله صنعتی چیست، احتمالا تنها نمونههای فولادی را به شما معرفی میکنند. اگر به نوع دیگری از این محصولات نیاز دارید، باید توضیح دهید که محصول مورد نظرتان چیست یا برای چه کاربردی به لولههای صنعتی نیاز دارید.
لوله از جنس فولاد معمولا مقاومت بالایی دارد، در شرایط مختلف دوام میآورد و قیمت مناسبی نسبت به مدلهای مقاومتر دارد. به همین دلیل بسیاری از کاربران ترجیح میدهند از مقاطع فولادی استفاده کنند.
احتمالا میدانید که آلیاژ از ترکیب مواد شیمیایی مختلف به دست میآید و به عنوان متریال برای تولید محصولات گوناگون به کار میرود. فولاد نیز نوعی آلیاژ محسوب میشود که از ترکیب کربن و آهن به دست میآید و مقاومت بالایی دارد. استاندارد انواع لوله آلیاژی صنعتی را نیز در ادامه نام میبریم:
تفاوت آلیاژهای مختلف به میزان مقاومتی که در برابر حرارت و فرسایش دارند، برمیگردد. قیمت لوله صنعتی، به نوع آلیاژی که به عنوان مواد اولیه استفاده شده نیز بستگی دارد. هر چقدر لوله مقاومتر باشد، هزینه بیشتری دارد.
متریال اصلی لوله گالوانیزه صنعتی، همان فولاد است. اما سطح رویی لولهها تحت فرایند گالوانیزاسیون قرار میگیرد تا مقاومت بیشتری در برابر فرسایش یا حرارت داشته باشد. این مقاطع با وزنها و ضخامتهای گوناگونی تولید میشوند و در بازار دو رنگ تیره و خاکستری هم دارند؛ تفاوت این دو رنگ فقط به ظاهر آنها برمیگردد و از نظر مقاومت، یکسان هستند.
چدن هم نوعی آلیاژ است که از ترکیب آهن، سیلیسیم و کربن به دست میآید، اما درصد کربن به کار رفته در آن از فولاد بیشتر و بالای ۲.۵ درصد است. بعضی از تولیدکنندگان درصد کمی منگنز و گوگرد هم به ترکیبات این ماده اضافه میکنند.
مقاومت لولههای چدنی نسبت به لوله از جنس فولاد بیشتر است و قیمت بالاتری هم دارد. مهمترین ویژگیهای این محصولات را در ادامه توضیح میدهیم:
لوله صنعتی جدار چاه معمولا با استفاده از فولاد یا چدن تولید میشود. مقاطع جدار چاه به صورت مشبک یا شیاردار تولید میشوند، یعنی در فاصلههای منظم در بدنه استوانه، برشهایی کوچک وجود دارد که به صورت دستی یا با استفاده از لیزر ایجاد میشود. البته بعضی از انواع این محصولات هم به صورت بدون شیار تولید میشوند.
لوله صنعتی جدار چاه، برای پیشگیری از درون ریزی جداره چاههای حفر شده مورد استفاده قرار میگیرد. این محصولات با ضخامتها و وزنهای مختلفی تولید میشوند. مسئولان پروژههای عمرانی باید با توجه به عمق و قطر چاه حفر شده، لوله متناسب با کاربرد مورد نظرشان را انتخاب کنند.
مواردی که در ادامه نام میبریم نیز جزو دستهبندی انواع لولههای صنعتی قرار میگیرند، اما نسبت به آنچه در قسمتهای قبل نام بردیم، کاربرد کمتری دارند.
لوله صنعتی یکی از انواع مقاطع فولادی است که با اتصال دو سر ورقهای سیاه فولادی تولید میشود. البته امکان تولید این محصول با استفاده از سایر انواع آلیاژ هم وجود دارد، اما فولاد متداولترین متریالی است که تولیدکنندگان از آن استفاده میکنند.
این دسته از مقاطع فولادی با ضخامتهای مختلف تولید میشوند و برای پروژههای عمرانی، راهسازی، شهرسازی، صنایع پتروشیمی و کارخانهها کاربرد دارد. آنها به صورت روکار و توکار مورد استفاده قرار میگیرند. حتی در بعضی صنایع، بنا به کاربرد و موقعیت استفاده مورد نظرشان، با استفاده از پایه این لولهها را چند متر بالاتر از سطح زمین نصب میکنند.
در پاسخ به سوال لوله صنعتی چیست، گفتیم که این محصولات با ضخامتهای گوناگونی تولید میشوند. اگر ضخامت محصول تولید شده زیاد باشد، به عنوان لوله گوشتدار شناخته میشود. این لولهها بیشتر برای انتقال مایعات در فاصلههای طولانی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها قابلیت جوشدهی ندارند، سنگین وزن هستند و معمولا در سایزهای بزرگ تولید میشوند.
لولههای بدون درز را با نامهای دیگری چون لوله سیم لس (seamless) یا مانیسمان هم میشناسند. تفاوت لوله صنعتی بدون درز و درزدار به شیوه تولید آنها برمیگردد. مدلهای بدون درز به صورت مستقیم با استفاده از شمش فولادی تولید میشوند و نیازی به جوشکاری ندارند. اما برای تولید مدلهای درزدار، شمش ابتدا شمش به ورق سیاه فولادی تبدیل میشود، سپس ماشینهای صنعتی دو سر ورق را به هم میرسانند تا به شکل استوانه درآید. در نهایت این دو سر به هم جوش میخورند تا فرم لوله شکل بگیرد.
دیگر تفاوت لوله بدون درز و درزدار به مقاومت آنها برمیگردد. از آنجایی که مدلهای بدون درز به صورت یکدست تولید شدهاند و جوشکاری ندارند، در برابر فرسایش و ترکیدگی مقاومتر هستند.
اکنون که میدانید لوله گوشتی چیست، احتمالا میتوانید حدس بزنید که امکان تولید این محصول به صورت بدون درز وجود ندارد. به طور کلی لولههای صنعتی بزرگ با روش درزدار تولید میشوند، زیرا تولید آنها بدون جوشکاری و به صورت یکدست، هم هزینه زیادی دارد و هم باید با دستگاههای بزرگ و پیشرفته انجام شود.
مشخصات لوله صنعتی بر اساس نوع محصول تعیین میشود. تنوع ویژگی لولههای صنعتی باعث میشود این مقاطع فولادی برای کاربردهای گوناگون مناسب باشند. ما در ادامه به ویژگیهایی که هنگام خرید این مقاطع باید در نظر بگیرید، اشاره میکنیم:
قیمت لولههای صنعتی بر اساس نوع و ویژگیهایشان تعیین میشود. از طرفی چون متریال اصلی تولید این مواد فولاد است و فولاد هم نوسان قیمت روزانه دارد، باید نرخ محصولات را در زمانی نزدیک به خرید چک کرد. با توجه به لیست قیمت لوله صنعتی میتوانید بهروزترین نرخ این مقاطع را بررسی کنید و بسنجید که برای خرید هر کدام به چه مقدار بودجه نیاز دارید.
کاربرد لوله صنعتی یکی از مهمترین سوالات کاربران تازه وارد به بازار را باید تشخیص دهید که آیا این لولهها برای کاربرد مورد نظر شما مناسب هستند و اگر مناسبند، کدام یک از انواع لوله صنعتی را باید انتخاب کنید. بهترین روش برای این کار، استفاده از راهنمایی کارشناسان حرفهای و با تجربه در این زمینه است. اما برای راهنمایی بیشتر، در ادامه بررسی میکنیم مهمترین کاربرد لوله صنعتی چیست.
به طور کلی میتوان گفت لولههای درزدار برای انتقال مواد یا کاربردهایی چون ساخت جداره چاه مورد استفاده قرار میگیرند. لولههای بدون درز در موارد حساسی که امنیت و مقاومت محصول در آنها اهمیت بسیاری دارد، به کار میروند. به عنوان مثال ساخت تاسیسات و مخازن پالایشگاهها یک مورد کاربرد لوله صنعتی بدون درز است.
همانطور که گفتیم روش تولید لوله های صنعتی درزدار با نمونههای بدون درز تفاوت دارد. در ادامه به صورت کلی چند نوع روش ساخت و تولید لوله صنعتی را توضیح میدهیم.
روش اول ریختهگری گریز از مرکز است. در این متد، فولاد مذاب را داخل قالبهای ستونی شکل میریزند. این قالبها با سرعت زیادی میچرخند تا نیروی گریز از مرکز مواد مذاب را در دیواره قالبها نگه دارد. بعد از سرد شدن و شکل گرفتن فولاد مذاب، لوله از قالب خارج میشود و در طولهای مورد نیاز برش میخورد.
روش دوم اکسترودینگ است. در این متد استوانه فولادی را داغ میکنند و سپس یک میله در ابعاد مشخص به داخل استوانه توپر شلیک میکنند. عبور این میله از وسط استوانه، حفره وسط لوله را میسازد. دو متد قبلی برای ساخت لولههای بدون درز به کار میروند.
در نهایت بررسی میکنیم سومین راه ساخت لوله صنعتی چیست. در این متد ورقهایی که به روش نورد تولید شدهاند، از زیر غلطک عبور میکنند تا به ضخامت مورد نظر برسند. بعد از آن، دستگاههای مخصوص، ورق را خم میکنند تا به شکل استوانهای درآید. در نهایت دو سر ورق سیاه با جوش به یکدیگر وصل میشود. کارخانههای مختلف از متدهای گوناگون جوشکاری برای اتصال دو سر ورقهای فولادی استفاده میکنند.
در نهایت تولیدکنندگان لوله صنعتی کیفیت هر دو دسته محصول را مورد بررسی قرار میدهند و در صورتی که استانداردهای لازم را داشته باشد، آنها را به بازار عرضه میکنند. البته فقط تولیدکنندگان معتبر، بخش کنترل کیفی دارند. به همین دلیل برای اطمینان از خرید لوله صنعتی باکیفیت، باید به برند آن توجه داشته باشید و تنها از مراکز عرضهکننده معتبر خرید کنید.
در این مقاله توضیح دادیم لوله صنعتی چیست و درباره روشهای مختلف تولید آن صحبت کردیم. همچنین گفتیم که لوله صنعتی گوشتدار چیست و چه تفاوتی با نمونههای معمولی دارد. انواع لوله صنعتی با استفاده از آلیاژهای فلزی گوناگون و متریال غیرفلزی تولید میشوند، اما مدلهای فولادی نسبت به سایر نمونهها کاربرد بیشتری دارند.
اگر نمیدانید کدام یک از انواع این محصولات میتواند نیاز شما را برآورده کند، از طریق راههای ارتباطی موجود در سایت با کارشناسان مجموعه ما در ارتباط باشید. آنها به تمام سوالاتتان پاسخ میدهند و راهنماییهای لازم را به شما ارائه میکنند.