بست لوله یا کلمپ لوله از مهمترین تجهیزات لولهکشی است که برای اتصال لولههای گاز، فاضلاب، کابلهای برق و … به دیوار یا سقف استفاده میشود. انواع بست لوله بر اساس نوع اتصال آنها، بر اساس جنس و روکش دار یا بدون روکش بودن دستهبندی میشوند. در این مطلب انواع بست لوله، کاربرد هریک و عوامل موثر بر قیمت بست لوله را بررسی میکنیم. پیشنهاد میکنیم پیش از خرید بست لوله این مطلب را مطالعه نمایید.
بست لوله اتصالی دایرهای یا نیمدایرهای شکل است که لولهها را در جای خود ثابت نگه داشته و محکم میکند. بستها برای لوله نقش تکیهگاه یا ساپورت را ایفا میکنند. برای اتصال لولهها به سقف یا دیوار، در فواصل مشخصی از انواع بست لوله استفاده میشود تا لوله در جای خود بهطور ایمن فیکس شود و هیچگونه حرکتی نداشنه باشد. اتصال آنها میتواند به وسیله پیچ یا جوش انجام شود.
انواع بست های لوله هنگام نصب و راهاندازی سیستم تاسیسات در صنایع مختلفی چون ساختمان، نفت و گاز، خودروسازی و … مورد استفاده قرار میگیرند.
بست لوله با سرعت و سهولت بالایی نصب میشود، تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد حرارت را تحمل میکند، در برابر خوردگی و رطوبت مقاومت مطلوبی دارد و جلوی نشتی لولهها را نیز میگیرد.
کلمپ لوله مانع از لرزش و ارتعاش لوله شده و در نتیجه باعث کاهش سروصدای لولهها بر اثر لرزش میشود. تغییرات دمایی باعث حرکت و لرزش لولهها میشود و اگر لولهها بهصورت توکار اجرا شده باشند، این حرکتها ممکن است باعث ایجاد ترک روی سطح شود. بنابراین استفاده اصولی از بست لوله باعث میشود تا احتمال بروز چنین آسیبهایی کاهش یابد.
کاربرد بست لوله کشی این است که لولهها بهصورت منظم، محکم و ایمن در کانال قرار بگیرند و در مسیر تعیینشده در داخل رایزر هدایت شوند. پس از آنکه لولهها از رایزر منشعب شدند، باز هم داخل بست قرار میگیرند تا روی سقف، دیوار یا زمین فیکس شوند. از آنجایی که بستهای لوله نسبت به حرارت مقاوم هستند، میتوان از آنها در فضای خارجی نیز استفاده کرد. از کلمپ لوله میتوان برای کانالهای لوله کشی، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، لولههای آب، فاضلاب و برق نیز استفاده کرد. در ادامه مطلب انواع بست لوله را بر اساس مورد استفاده معرفی میکنیم.
بست لوله برق | بست چنگالی |
بست اسپیت یا دو رزوهای | |
بست لوله گاز | بست پایه دار علمک گاز |
بست تک پیچ (برای لوله گاز روکار) | |
بست لوله فاضلاب | بست پایه دار دیواری یا بست دو پایه |
بست آویز Tیا بست جوشی تسمه ای | |
بست آویز رگلاژی |
بستهای لوله یا کلیپس لوله در جنسهای مختلف مانند پلاستیک، استیل و برنج موجود هستند و در ابعاد مختلف عرضه میشوند. هر بست با توجه به مشخصات فنی، کاربرد متفاوتی دارد که قیمت بست لوله نیز بر اساس انواع آن متفاوت است.
انواع بست لوله میتوانند روکش دار یا بدون روکش عایق باشند. جنس بدنه بستهای روکشدار از گالوانیزه است و روی آن نیز پوشش پلاستیکی قرار گرفته است. این روکشها در برابر اسید، گاز، آب شور و الکتریسیته مقاوم هستند. این روکش در جنسهای EPDM ،PVC و لاستیک تولید میشود و از کلمپ لوله در برابر زنگزدگی و خوردگی محافظت میکند.
جنس بست های لوله میتواند فلزی و پلاستیکی باشد. بستها میتوانند از جنس ورق آهنی، استیل، دارای پوشش گالوانیزه یا پودری باشند. بعضی از بستها نیز دارای یک لایه پلاستیکی از جنس EPDM یا PVC هستند. بستهای پلاستیکی معمولا از پلاستیک PP و یا UPVC ساخته میشوند.
متداولترین تقسیمبندی برای انواع بست، بر حسب سقفی یا دیواری بودن آنهاست. لولهها به وسیله بست لوله روی دیوار یا سقف فیکس میشوند. البته برخی از بستها توانایی اتصال لوله به زمین، سقف و دیوار را نیز دارند؛ مانند بست چنگکی یا چنگالی که قابلیت اتصال لولههای برق بهصورت سقفی و دیواری را دارد، یا بست اتصال لوله ۱۶ که برای دیوار و کف مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه انواع بست سقفی و دیواری را نام برده و هریک را بررسی میکنیم.
انواع بست لوله سقفی و دیواری شامل بستهای زیر هستند:
از بست لوله دیواری برای هدایت لوله در جهت عمودی استفاده میشود؛ برای مثال در رایزرهای ساختمان که لولهها در جهت عمودی هدایت میشوند تا به طبقات بالایی برسند، از بستهای دیواری استفاده میکنند. بستهایی که در ادامه معرفی می کنیم، لوله را بدون فاصله یا با فاصله چند سانتیمتری به دیوار متصل میکنند.
بست پایه دار دیواری یا بست دو پایه: کلمپ لوله پایه دار یا دوپایه از رایجترین انواع بست است که برای محکمکردن لولههای عمودی به دیوار استفاده میشود.
این نوع بست لوله های فلزی و پلیکا را به فاصله ۲ سانتیمتر از دیوار ثابت میکند. بست پایه دار میتواند با روکش یا بدون روکش باشد و جنس آن میتواند از ورق آهنی، ورق استنلس استیل یا ورق گالوانیزه باشد.
بست بدون پایه دیواری یا بست معمولی: این نوع بست بدون پایه فلزی و از جنس آهن است و با دو عدد پیج، لوله را به دیوار محکم میکند. از این جهت به بست لوله معمولی، بست دوپیچ نیز میگویند.
از این بست برای لولههای فلزی پلی اتیلن، لوله مسی و لولههای گازی استفاده میکنند. این بستها میتوانند با پوشش گالوانیزه سرد یا گرم و رنگهای الکترواستاتیک تولید شوند و یا روکش عایق داشته باشند.
بست تک پیچ: این نوع کلمپ لوله با نامهای یک طرفه، تک پایه و تکی نیز شناخته میشود. بست تک پیج، میتواند دارای زیرهای از جنس پلاستیک و رویهای از آهن یا فولاد باشد. از این نوع بست لوله علاوه بر دیوار، میتوان برای محکم کردن لوله روی زمین نیز استفاده کرد.
از آنجا که این نوع بست تک پچ است، مقاومت کمتری نسبت به بست دوپیچ دارد و از آن تنها برای لولههایی با قطر کمتر از ۱ اینچ استفاده میشود.
بست علمک گاز دیواری: بست لوله علمک با نام بست لوله گاز یا پایه بلند نیز شناخته میشود و همانطور که از نام آن مشخص است، از آن برای فیکسکردن لوله های فلزی مربوط به پایه های علمک شرکت گاز استفاده میشود.
از این نوع بست برای محکم کردن لولههای آهنی و پلیکا و پوش فیت با فاصله از دیوار استفاده میکنند.
عمده لولهکشیهایی که در سقف اجرا میشوند عبارتاند از لولهکشی آب، فنکویل، برق و فاضلاب که هدایت آنها در مسیر افقی به وسیله بستهای زیر انجام میشود:
عمده لولهکشیهایی که در سقف اجرا میشوند عبارتاند از لولهکشی آب، فنکویل، برق و فاضلاب که هدایت آنها در مسیر افقی به وسیله بستهای زیر انجام میشود:
بست آویز T یا بست جوشی تسمه ای: بست های سقفی T که به بستهای جوشی یا دنبالهدار نیز معروفند، قابلیت نگهداری انواع لولههای فولادی و پلیمری را دارند.
این بستهای لوله از جنس آهن با پوشش پودری هستند و با جوش به محل مورد نظر متصل میشوند.
بست اسپرینکلر یا گلابی: بست لوله گلابی یا اسپرینکلر از جنس فولاد با پوشش گالوانیزه است و همانطور که از نامش مشخص است، از آن برای اتصال لولههای آبپاش یا اطفای حریق به سقف در سیستم اسپرینکلر استفاده میشود.
بست کرپی یا یوبولت: بست کرپی از انواع بست لوله است که در برابر تغییر و تنش مقاومت مطلوبی دارد.
بست کرپی معمولا از میلگرد آهنی ST37 تولید میشود و روی آن با آبکاری گالوانیزه یا تفلون پوشیده میشود.
بست آویز رگلاژی: از کلمپ لوله رگلاژی برای محکم کردن لولههای استنلس، پوشفیت، چدنی و پلیکا استفاده میشود و میتوان آنها را با فاصله متغیر از سقف نصب کرد.
بست آویز رگلاژی به صورت عایق دار و بدون عایق عرضه میشود.
بست آویز دو رزوه ای یا بست اسپیت: بست دو رزوه ای یا دوتکه از انواع بست لوله است که بیشتر برای ساپورت لوله برق استفاده میشود.
بست آویز رکابی: بیشترین کاربرد این نوع بست لوله، برای لولههای آتشنشانی است.
بست آویز رکابی از ورق آهن، و رقهای استیل و آلیاژی تولید میشود و میتواند دارای پوششهایی چون اپوکسی،داکرومات، گالوانیزه و … باشد.
پیش از خرید بست باید از کیفیت آن اطمینان یابید. علاوه بر این پیشنهاد میکنیم روند قیمت بست فلزی لوله را دنبال کنید تا بتوانید بست مورد نیاز خود را در زمان مناسب با قیمت پایینتری تهیه کنید. توصیه میکنیم پیش از خرید بست لوله موارد زیر را در نظر بگیرید:
محل نصب: اگر قرار است از بست لوله در محیط بیرونی استفاده شود، نوعی را انتخاب کنید که استحکام بالاتری دارد و در برابر رطوبت نیز مقاوم باشد.
مقاومت در برابر حرارت: اگر لوله در معرض دمای بالا قرار میگیرد یا برای انتقال آب گرم از آن استفاده میشود، کلمپ لوله مورد استفاده باید مقاومت مطلوبی در برابر حرارت داشته باشد.
اندازه بست لوله: پیش از خرید بست لوله، سایز لوله را نیز مدنظر قرار دهید تا مطمئن شوید بست توانایی ساپورت لوله را داشته باشد.
جنس بست: اگر بست قرار است در معرض خوردگی قرار بگیرد یا در مجاورت جریان برق باشد، لازم است از بست با جنس مقاوم و با روکش عایق استفاده کنید.
قیمت بست فلزی لوله: خرید بست لوله با قیمت مناسب میتواند باعث صرفهجویی مبلغ قابل توجهی در بودجه شما شود. از طرفی، بستهای مقاومتر که قیمت بالاتری نیز دارند، مدت زمان بیشتری قابل استفاده هستند و نیاز به تعمیر و تعویض آنها نیز کمتر است.
شما میتوانید برای خرید بست لوله از کارشناسان فولاد توفیقی مشاوره تلفنی دریافت کنید تا نوع متناسب با نیازتان را تهیه کنید.
علاوه بر قیمت ارز و نرخ عرضه و تقاضا، مشخصات فنی انواع بست لوله مانند جنس و سایز روی قیمت بست فلزی لوله اثر میگذارد. با توجه به نوسانات قیمتی، توصیه میکنیم هر زمان که تصمیم به خرید بست لوله گرفتید، قیمت آن را از کارشناسان فولاد توفیقی استعلام بگیرید. شما میتوانید انواع کلمپ لوله در فولاد توفیقی را با کیفیت بالا سفارش دهید.