شاید بهوفور نام انواع تیرآهنها را شنیده باشید. کاربرد فراوان تیرآهنها باعث شده است که همه با این محصول فولادی مهم آشنا باشند. تیرآهنها با ظاهری ساده اما کاربردی خط تولید پیچیدهای دارند. اهمیت استفاده از تیرآهنها در ساختوساز سبب شده که تولیدکنندگان و مهندسان ساختمانی بیش از پیش به کیفیت این سازه اهمیت دهند.
اطلاع از روشهای ساخت، تکنیکها و استانداردهای استفاده شده در ساخت این محصول، نحوه سایزبندی و بستهبندی تیرآهنها و درکل تمامی فرایندها از ساخت تا عرضه بسیار مهم و قابل توجهاند. همه مراحل در تولید تیرآهنها بر کیفیت نهایی و قیمت تمام شده این مقاطع اثرگذارند.
به همین دلیل تولبدکنندگان و مصرفکنندگان به فرایند ساخت مقاطع فولادی ازجمله انواع تیرآهنها اهمیت ویژهای میدهند. به همین جهت آشنایی با مراحل ساخت تیرآهن و ابزارهای بهکار رفته در این فرایند بسیار مهم است. در این مطلب درخصوص خط تولید تیرآهنها و مراحل ساخت این سازه بیشتر میخوانید.
باتوجه به پیشرفت روزافزون فناوری در جهان، لازم است که تولیدکنندگان محصولات فولادی علاوه بر داشتن تجربه در این زمینه به صورت حرفهایتر آموزش ببینند. این آموزشها در راستای استفاده بهتر و کارآمدتر از ابزارها و تکنیکهای بهروز در حوزه خط تولید تیر آهن است.
به این ترتیب هرچه در فرایند ساخت مقاطع فولادی از ابزارهای جدیدتر و تجهبزات CNC استفاده شود، محصولات دقیقتر و باکیفیتتری تولید و عرضه خواهد شد. علاوه بر این بهکارگیری تجهیزات کامپیوتری و ابزارهای جدید جوشکاری سبب تسهیل در این فرایند خواهد شد و قیمت تمام شده مربوط به مراحل تولید در محصولات فولادی ازجمله انواع تیرآهنها کاهش مییابد.
خط تولید تیرآهنها و درحالت کلی تمامی محصولات فولادی و فلزی براساس استانداردهای ویژهای مشخص میشود. تعیین این استانداردها اغلب به منطقه تولیدی و کاربرد مقطع فولادی مربوط است. در ایران نیز برای تولید انواع تیرآهنها استانداردهای مختلفی مشخص شده است.
بر اساس ایتانداردهای جهانی در حالت کلی چهار نوع تیرآهن اعم از تیرآهنهای IPB, IPE, INP و CNP تولید می شود. در ایران برای ساخت هریک از این تیرآهنها استانداردهای ویژهاب تدوین شده و بهکار گرفته میشود.
تیرآهنهای معمولی INP براساس استانداردهای کلی با شماره 1791 و 16348، تیرآهن بال باریک شیبدار با استاندارد ملی 3277 و تیرآهن هاش براساس استانداردهای ملی 13779، 13781 و 14484 در ایران تولید میشوند.
تولید تیرآهنهای مختلف به شیوه نورد گرم و نورد سرد با چهار روش نورد، اکستروژن، جوشکاری یا پرچ امکانپذیر است.
بر اساس روش ساخت میتوان تیرآهنهای فولادی را در چهار دسته طبقهبندی کرد:
تیرآهن نوردی
تیرآهن اکسترودی
تیرآهن جوشی
تیرآهن پرچی
در دو روش اول تولید تبرآهنها پس از گرم مرغدن ماده اولیه تا دمای 1100 درجه سانتیگراد آنها را با جکهای هیدرولیکی به سمت غلتکهای بزرگ فرستاده تا صاف شده و شکل مورد نظر ایجاد شود. این بخش نوردکشی تیرآهن نام دارد. پس از شکلدهی تیرآهنها سطح آنها صاف و صیقلی شده و در اندازههای استاندارد برش داده میشوند.
برای استفاده از فرایندهای جوشکاری در خط تولید انواع تیرآهنها ابتدا ورقهای فلزی را در اندازههای مورد نظر برش میدهند. پس از آن با کمک ابزارهای جوشکاری صنعتی ورقها به هم جوش داده میشوند.
روش بعدی پرچ تیرآهن است. برای آشنایی شما با این روش به صورت مختصر میتوان گفت که در این روش ابتدا روی ورقهای فلزی بریده شده سوراخهایی ایجاد میگردد و سپس این قطعات به یکدیگر پرچ میشوند. در خصوص تیرآهن لانهزنبوری روش تولید و برشدهی تفاوتهایی دارد.
تیرآهن لانهزنبوری با هدف ساخت مقاطع با وزن کمتر و کارایی بالاتر تولید شد. بر این اساس روی جان تیرآهنهای معمولی توسط دستگاههای برش حفرههایی ایجاد میشود. در ایران اغلب برای تولید این نوع تیرآهنها بر روی جان تیرآهن یک برش خطی با الگوی مشخص و دوره تناوب خاص ایجاد میشود.
سپس مقاطع در راستای آن خط به دو نیم تقسیم شده و دو قسمت تیرآهن با تفاوت یک دوره تناوب روبروی یکدیگر قرار میگیرد. در این حالت با ثابت نگهداشتن وزن تیرآهن میتوان عرض جان را افزایش داد. این امر سبب افزایش استحکام، مقامت خمشی، مقاومت اینرسی و انعطافپذیری تیرآهن لانهزنبوری نسبت به تیرآهن معمولی خواهد شد. درواقع تفاوت بارز این تیرآهن با سایر تیرآهنها در روش تولید نمایان میشود.