یک نوع استاندارد برای استانداردهای حامل مولیبدن، ورق استیل 316 است. استیل 316 و استیل 304 از مهمترین انواع فولادهای ضدزنگ آستنیتی محسوب میشوند. اکثرا بر این باورند که این دو استیل شبیه به یکدیگرند و میتوان آنها را به جای یکدیگر به کار گرفت. درحالی که تفاوت آنها در خواصشان و عملکردی که دارند، نمایان است.
تولیدکنندگان به این تفاوت توجه ویژهتری میکنند، چراکه میخواهند درصد خطا را تا حد ممکن کاهش دهند. در این مقاله شما با استیل 316 و 304 آشنا خواهید شد و با دانستن نحوه تولید، عناصر موجود در استیلها و خواص آنها میتوانید تفاوت استیل 316 و 304 را درک کنید.
یکی از آلیاژهای محبوب در بین مصرفکنندگان استیل 316 است که جزو استیلهای ضدزنگ آستنیتی به شمار میرود. ویژگیها این محصول از قبیل استحکام بالا و مقاومت بسیار خوب در برابراستیلهای ضدزنگ کرده است.
اصطلاح آستنیتی به این اشاره دارد که استیل میتواند در معرض گرما در برابر سخت شدن جلوگیری کند و رسما غیرمغناطیسی میشود. این ویژگی به سبب آستنیت بودن آن یا وجود ساختار کریستالی اصلی است. با افزودن عناصر نیکل، منگنز و نیتروژن به آلیاژ که جزو عناصر آستنیتدار محسوب میشود، خاصیت آستنیت بودن استیل ایجاد میشود.
در فرمولاسیون استیل 316 عنصر مولیبدن نیز دیده میشود که باعث افزایش مقاومت استیل در برابر اسیدها، آلکالیدها و خوردگیهای کلری میشود. ویژگی مقاومت در برابر خوردگیهای کلری سبب محبوبیت بیشتر این استیل شده است.
یک تفاوت استیل 316 و 304، در قیمت آنها است. افزودن مولیبدن و درصد بیشتر نیکل در استیل 316 نسبت به استیل 304 سبب گرانتر شدن این استیل شده است. زمانی که مقاومت در برابر خوردگی کلری ضرورت داشته باشد، استیل 316 استفاده میشود.
استیل 304 نیز از استیلهای ضدزنگ پرکاربرد است. از ویژگیهای این محصول فولادی میتوان به مقاومت کششی بالا، استحکام بالا، ماندگاری زیاد، مقاومت قابل قبول در برابر خوردگی و اکسید شدن اشاره کرد. نیکل موجود در ساختار استیل 304 سبب به وجود آمدن خاصیت آستنیتی در این استیل شده است. یک تفاوت استیل 316 و 304 در نسبت عناصر استفاده شده در ساخت این دو استیل است. این تفاوت سبب شده است عملکردهای آنها یکسان نباشد.
اما ویژگی منحصربهفرد استیل 304 به دلیل درصد بالای کروم موجود در ساختار استیل، سبب مقاومت بسیار بالای آن در مقابل خوردگی شده است. گاهی تولیدکنندگان با افزودن مقداری کربن و منگنز به ساختار استیل 304 مقاومت آن را در برابر فرایند زنگزدگی و خوردگی افزایش میدهند.
برخی از مشخصات ورق استیل بین تمامی این ورقها مشترک هستند؛ اما انواع ورقهای استیل در برخی ویژگیهای شیمیایی و فنی با یکدیگر تفاوتهایی دارند. همانطور که در گفتههای بالا مشخص است، اصلیترین تفاوت این دو استیل در ترکیبات آنها است. استیل 316 نیکل بیشتر و مقداری مولیبدن در ترکیب خود دارد. از نظر خواص مکانیکی، این دو محصول یکساناند که سبب شده است تشخیص آنها از یکدیگر سختتر شود. عناصر اضافه استیل 316 در مقایسه با استیل 304 سبب افزایش مقاومت شیمایی آن شده است. از این مورد میتوان به عنوان ویژگی خاص استیل 316 یاد کرد. قابلیت مقاومت در برابر اسیدها و کلریدها نیز این محصول را برای تجهیزات دریایی و شیمیایی تبدیل به یک گزینه مناسب کرده است.
تفاوت دیگر آنها مربوط به قیمت استیلها است. ترکیبات اضافه استیل 316 سبب شده است نسبت به نوع دیگر، گرانقیمتتر باشد.
این دو استیل از نظر دمای ذوب نیز یکسان نیستند. دمای ذوب لوله استیل 304 از نوع دیگر در حدود 20 الی 50 درجه بالاتر است.
باتوجه به گفتههای بالا، میتوان فهمید که در برخی موارد استفاده از استیل 316 بر نوع دیگر اولویت دارد. چرا که از نظر برخی از ویژگیها بر استیل 304 برتری دارد. اما در مصارف معمولی به دلیل قیمت پایینتر استیل 304، مصرفکنندگان ترجیح میدهند از این نوع استیل استفاده کنند. با این تفاسیر در نهایت میتوان گفت که باوجود همه شباهتهای میان این دو استیل، به لحاظ کارایی با یکدیگر متفاوتاند و نمیتوان آنها را به جای یکدیگر به کار برد.