بسیاری از افراد تیرآهن و تیر ورق را با هم یکی میدانند. گاهی از هر دو کلمه برای یک مفهوم استفاده میکنند و این درست نیست. از آنجا که درک تفاوت بین این دو ضروری است، به تعریف و توضیح تفاوتهای این دو محصول فولادی میپردازیم. البته پیش ترین از این از قوطی آهن به عنوان چهارچوب های اصلی سازه ها استفاده می شد اما با جایگزین شدن تیرآهن فروش این محصول افزایش یافت.
تیرآهن و تیر ورق جزء ابزار اساسی برای مهندسین سازه محسوب میشود. در سالهای اخیر با پیشرفت صنعت ساختمانسازی المانهای جدید بسیاری به این صنعت افزوده شده است. تیر ورق را نیز میتوان از این المانها دانست که به صورت گسترده در صنعت ساختوساز به خصوص در ساخت پلها کاربرد دارد.
تیرآهن به پروفیلی اتلاق میشود که دارای سطح مقطع L و H است و از آلیاژهای مختلف فولادی ساخته میشود. این محصول نیز کاربرد وسیعی در ساختمانسازی دارد و ساختمانهای اسکلت فلزی بدون تیرآهن وجود خارجی ندارند. برای دانستن فرق تیرآهن و تیر ورق باید این دو سازه را به خوبی شناخت. به همین منظور ابتدا آنها را تعریف و سپس به توضیح تفاوت این دو میپردازیم.
به تیرچهای که از اتصال سه ورق به هم تشکیل میشود، تیر ورق میگویند. از اتصال آنها یک مقطع شبیه به حرف L ساخته میشود. وظیفه این تیرها این است که فشارها و بارهای سنگین را تحمل کنند. برحسب اینکه ماهیت سازه چیست، مهندسین سازه ضخامت تیر ورق را تعیین میکنند.
سه جزء تیر ورق شامل تیغه تیر، فلنج تیر، سختکنندهها است. تیغه تیر که به آن جان تیر هم گفته میشود به صفحه عمودی تیرچه اطلاق میشود. ضخامت این قسمت و ارتفاع آن به شرایط سازه مورد نظر بستگی دارد. این بخش نیروها و بارهای برشی بر بالها را تحمل میکند.
فلنج تیر یا بال به دو صفحه فولادی که به بدنه یا تیغ متصل شده است، گفته میشود. این قسمت تحمل بارهای خمشی وارده را بر عهده دارد. بیشترین تقاضا برای مصالح ساختمانی فوم، تیرآهن و قوطی است، برای دریافت قیمت فوم و قیمت تیرآهن با ما در تماس باشید.
سختکنندهها یا استیفنرها یا بلبرینگ در تیر ورق برای افزایش ظرفیت ساختاری و جلوگیری از خرابی موضعی تیر به دلیل کمانش استفاده میشود. این بخش میتواند نیروهای وارده بر تیر را تا زمان پخش این نیروها در سطح تیر، تحمل کنند. این بخش از دو نوع عمودی و افقی برخوردار است.
همانطور که گفته شد فرق تیرآهن و تیر ورق به قدری است که نمیتوان این دو مفهوم را به جای هم به کار برد. تیرآهن در سازه وظیفه تحمل همه نیروها و فشارهای وارده بر سازه ساختمانی را دارد. بر اساس نوع نیاز تیرآهن دارای اندازهها و انواع مختلف با جنسهای متفاوت تولید میشود.
ساختمان تیرآهن دارای دو قسمت بدنه و بال است. از این محصول فولادی در ساخت اسکلت فلزی ساختمان و سازههای فولادی و در جهت ایمنیسازی سازهها در شرایط آبوهوایی مختلف بهره میبرند. انواع تیرآهن از نظر شکل ظاهری عبارت است از: تیرآهن معمولی، تیرآهن نرمال، تیرآهن لانه زنبوری، تیرآهن هاش.
تیر ورقها تکیهگاههای افقی و اصلی سازه هستند و حمایتکننده تیرآهنهای کوچکتراند. مانند تیرچه که پوشاننده سقف سازه است اما می خواهیم تفاوت این دو را از چند لحاظ بررسی کنیم:
اندازه: تیر ورقها معمولا از تیرآهنها بزرگتراند. به صورت کلی تیر اصلی و افقی سازه را تیر ورق و تکیهگاه سازهای کوچکتر را تیرآهن مینامند.
عملکرد: این دو ابزار دارای هدف یکسانی هستند و در برابر تیروها و بارهای واردشده بر سازه مقاومت میکنند.
میزان تحمل فشار: تحمل نیروهای دینامیکی و متغیر و نیروهای نورد برعهده تیر ورق است. به همین جهت از این سازه به صورت گسترده برای ساخت پلها استفاده میشود.
وظیفه: در نهایت میتوان گفت فرق تیرآهن و تیر ورق به لحاظ وظیفه آنها در سازه ساختمانی را به این صورت میدانند: وظیفه تیر ورق انتقال فشار به ستونهایی است که بر روی آن قرار گرفته است. تیرآهن تیر ثانویه سازه محسوب میشود که وظیفه انتقال نیروها به تیرورق را دارند و بعد از تیرورق، آنها را به ستونها انتقال میدهد.