ساختمانسازی صنعتی است که میتوان گفت بیشترین کاربرد انواع مقاطع فلزی را دارد. پروفیل فلزی در انواع و اقسام مختلف در این صنعت کاربرد گستردهای دارد. ناودانی یکی از این پروفیلهای نام آشنا است و انواع ناودانی در صنایع مختلف به کار میروند.
سه نوع معروف این محصول فلزی ناودانی آلومینیومی، ناودانی گالوانیزه و استنلس استیل است که از آنها در مکانهای مختلف بهره میبرند. این نوع پروفیل در گروه پروفیلهای باز قرار دارد و ساختمان آن از یک جان و دو بال تشکیل شده است که از اتصال آنها به هم حرف U یا C انگلیسی تشکیل میشود.
دستهبندی دیگری از ناودانی براساس طول بال و ضخامت بال انجام میگیرد اما در همه آنها زوایای داخلی مقطع پروفیل ناودانی از انحنای گرد برخوردار است. در صنعت ساختوساز از این محصول برای پایه و قاب در ستونها، تیرها و خرپاها استفاده میشود. همچنین مهندسان از این سازه برای ساخت نماهای آلومینیومی ساختمان و ترمیم بناهای آسیبدیده استفاده میکنند. کازبرد دیگر این محصول در صنایع دریایی و تولیدات ماشینآلات و ماشینهای سنگین است.
در صنایع مختلف به ویژه در ساختوساز پروفیل ناودانی را بر اساس وزن به دو دسته ناودانی سبک و ناودانی سنگین تقسیمبندی میکنند. در ادامه این مطلب به بررسی انواع ناودانی و تفاوت ناودانی سبک و سنگین میپردازیم.
فرایند تولید پروفیل ناودانی امروزه مانند گذشته نیست و برخلاف گذشته که به روش پرسی ساخته میشد، امروز از روش فابریک برای ساخت آن استفاده میکنند. در روش پرسی ورق فولادی را از عرض ورق دوبار خم میکنند و به شکل عمود بر هم قرار میدهند. فنس توری نیز به همین روش تولید می شود. نورد گرم و نورد سرد نیز دیگر روشهای تولید این محصول به شمار میرود.
برای دستهبندی ناودانی به جنس، روش ساخت کاربرد و محل استفاده، شکل ظاهری و وزن آنها توجه میکنند. با توجه بع به این مشخصات قیمت پروفیل محاسبه میشود. عرضه ناودانی به صورت برش خورده در قطعات کوچک یا به شکل شاخهای است.
شکل ظاهری ناودانیها به صورت ساده و مشبک است. ناودانی ساده معمولا در پلهای باربر و ماشینسازی استفاده میشود و نوع مشبک آن را میتوان در ساخت قفسههای فولادی و ساختمانهای فولادی سبک مشاهده کرد. ناودانی مشبک خود دارای دو نوع مختلف است که کاربردهای متفاوتی نیز دارند.
اگر بخواهیم از نظر وزنی این پروفیل را تقسیمبندی کنیم، دو دسته پروفیل سبک و سنگین را داریم. برای انتخاب صحیح این پروفیل شناخت تفاوت ناودانی سبک و سنگین اهمیت دارد. این دستهبندی ناودانیها بر اساس وزن پروفیل موجود در جدول اشتال تعیین میشود.
برای بیان تفاوت ناودانی سبک و سنگین ابتدا به وزن آنها توجه میکنیم. این ویژگی علت اصلی تقسیمبندی ناودانی به دو دسته سبک و سنگین است. از دیگر تفاوتهای مهم این دو نوع پروفیل ناودانی آن است که برای ساخت ناودانی سبک از استاندارد روسی GOST 8240 استقاده میشود. درحالی که تولید ناودانی سنگین بر طبق استاندارد اروپایی DIN EN 1026-1 انجام میگیرد. دیگر تفاوت ناودانی سبک و سنگین عبارت است از:
الگوی اشتال ناودانی سبک و سنگین متفاوت است.
دو نوع ناودانی دارای ابعاد متفاوتی هستند.
کاربرد هریک از آنها در صنایع مختلف، با یکدیگر متفاوت است.
برخی کارخانههای تولید اقدام به ساخت پروفیل سنگین و برخی دیگر پروفیل سبک ارائه میکنند.
تفاوت این دو نوع ناودانی در وزن، ابعاد و روشهای تولید سسب ایجاد تفاوت در قیمت آنها میشود.
در داخل کشور شرکتهای مختلفی اقدام به تولید و ساخت ناودانی در اقسام مختلف میکنند. برای نمونه شرکت فایکو که یکی از تولیدکنندگان این پروفیل است، محصولات دیگری نیز مثل میلگرد، تیرآهن، توری مش و... تولید و عرضه میکند، گروه فولاد البرز غرب ابهر نیز از دیگر تولیدکنندگان ناودانی سنگین است که به روش نورد گرم این پروفیل را تولید و به بازار عرضه میکند. کارخانههای صنایع فولاد توس، شرکت فولاد کوهپایه، صنایع فولاد مگا استیل و ذوب آهن اصفهان نیز از دیگر تولیدکنندگان داخلی ناودانیها هستند.