آیا قیمت تیرآهن ارزان میشود؟ افزایش قیمت اهن تا کی ادامه دارد؟ پیش بینی قیمت تیرآهن و فولاد در هر زمان بسیار سخت است زیرا عوامل ریادی بر قیمت آهن تاثیر میگذارد که در شرایط امروز ایران مهمترین آن قیمت مواد اولیه و نوسان قیمت ارز است. تاثیر قیمت دلار و ارز بر قیمت آهن باعث رشد صعودی فولاد و سایر مصالح فلزی ساختمان شده است.
پارسال در چنین روزهایی، بازار دلار و فولاد روند معکوس داشت. خبر آزادسازی صادرات شمش و همچنین حذف دامنه منفی ۳ درصد محرکی برای افزایش نرخهای پایه، افزایش حضور خریداران در بورس کالا و محرک سطوح قیمت در بازار بود. بررسیها حاکی از آن است که بازارهای جهانی cis و نرخهای صادراتی ایران نیز از روند مثبتی برخوردار بوده است که بر رشد احتمالی نرخهای پایه در روزهای پایانی سال 1400 موثر است.
در این بین همچنان مانع اصلی رشد قیمت و تقاضا که به کاهش قیمت تیرآهن و میلگرد منجر میشود، قیمت قوطی آهن نیز از این قاعده مستثنا نبوده است و در هفته گذشته نوسانات نامتعارفی داشته است.
افزایش قیمت ارز در روزهای پایانی پاییز و زمستان سال 1401 باعث رشد قیمت اهن آلات و مصالح فولادی همچون تیراهن و میلگرد و توریهای فلزی شده است. به نظر میرسد تا ثابت شدن قیمت ارز این تلاطم ادانه داشته باشد و پس از آن مدتی بازار آهن دچار رکود شود و خرید و فروش کاهش چشمگیری داشته باشد.
افزایش قیمت آهن به مانند هر فلز دیگری از افزایش نرخ ارز و دلار و البته رشد قیمت مواد اولیه داخلی و وارداتی ناثیر میپذیرد. هر زمان که روند افزایشی قیمت ها پایان پذیرد و به ثبات نسبی برسد قیمت گذاری جدید بر روی آهن و فولاد را شاهد خواهیم بود. پس پیش بینی میشود تا بعد از عید این افزایش قیمت آهن فولاد و مصالحی چون میلگرد و تیرآهن و قوطی را داشته باشیم.
برای پیشبینی قیمت فولاد و تیرآهن باید روند مثبت و افزایشی عرضه را در نظر گرفت و از تاثیر مذاکرات وین نیز غافل نشد. کارشناسان نتوانستند پیشبینی دقیقی برای هفتههای پایانی سال 1401 در این خصوص داشته باشند چراکه معتقدند روزهای سختی در پیش است.
با این حال با توجه به بازار نفت به عنوان لیدر بازار انرژی که درحال نزدیک شدن به سقف دوسالع و ۱۰۰ دلاری شدن است، میتوان گفت این اتفاق بر افزایش هزینههای تولید و حملونقل در سرتاسر دنیا اثرگذار است. از طرف دیگر انتظارات در بازار معادن و سنگ آهن پس از برگزاری المپیک زمستانی پکن مبتنی بر کاهش محدودیتهای تولید فولاد و افزایش تقاضا در این بازار است.
با توجه به مواردی که گفته شد پیش بینی میشود افزایش قیمت آهن و فولاد تا پایان سال 1401 ادامه داشته باشد و ابتدای سال 1402 با رکود بازار آهن مواجه خواهیم شد.
در بازار داخلی از کاهش نرخ اسفنجی و افزایش عرضه آن خبری نیست. با تداوم محدودیتهای برق و انرژی و اثرگذاری بر صنعت فولاد، برخی شرکتهای خصوصی ذوب و نورد بسیار آسیبپذیر شدند. در پی این رویداد و باوجود عدم تقاضای موثر در این بازار، طیف وسیعی از کارگران بخش فولاد بیکار شدند.
علاوه بر این، زور بخش دولتی تولید آهن اسفنجی درمقایسه با بخش خصوصی بیشتر بود. با در نظر گرفتن همه این موارد متولی صنعت فولاد به جای اصلاح قیمت آهن اسفنجی تأکید بر رشد ملایم قیمت داخلی و قیمت تیرآهن و میلگرد در روزهای پایانی سال دارد.
عوامل زیادی هستند که میتوانند سبب نوسانات نرخ دلار شوند. حصول توافق در سال جاری، زمان آغاز فاز عملی رفع تحریمها، مقدار سرمایهگذاری خارجی در کشور پس از رفع تحریم، تعداد شرکتهای خارجی وارد شده به کشور در حوزههای اصلی نفت، گاز، مسکن و... میتواند با شدت و غلظتهای مختلف بر نرخ دلار اثر گذارد و این نرخ را بین ۵۰۰ تا ۲ هزار تومان تغییر دهد، این تغییر در قیمت نبشی اندکی نامحسوس تر از تیرآهن بوده است.
به اعتقاد کارشناسان اگر اخبار امیدبخشی در راه باشد و همانطور که مردم انتظار دارند پیش برود، کف روانی دلار میتواند در کوتاهمدت به کانال ۲۵ هزار و زیر آن سقوط کند. درصورت خروجی منفی از مذاکرات وین و به بنبست رسیدن آن، دلار میتواند تا کانال ۲۹ هزار تومان نیز رشد کند. به عبارتی هفتههای پایانی سال سرنوشتساز هستند.
در حال حاضر بازارساز از روند صعودی قیمت تیرآهن و میلگرد در بازار داخلی به صورت تمام قد حمایت میکند. در این صورت تنها ترمز پیشپای بازار ساز برای جلوگیری از افزایش قیمت فولاد در بازار داخلی دستورالعمل نرخ پایه عرضه شمش بلوم حداکثر معادل ۹۵ درصد نرخ فوب صادرات ایران است. باید دید بورس کالا چه واکنشی به این دستورالعمل دارد.
به گفته تحلیلگران، در حال حاضر تنها امید باقیمانده مصرفکننده در بازار داخلی، دستورالعمل مهم اعمال محدودیت در سقف نرخ پایه است. این مانع اصلی برای افزایش قیمت سبب شده که پایه شمش حول ۱۳ هزار تومن و نرخ کف میلگرد حوالی ۱۴۲۰۰ در بازار داخلی ثابت بماند. نادیدهگیری محدودیت سقف مجاز قیمتگذاری فولاد توسط بازارساز، افزایش قیمت شمش صادراتی ایران و افزایش نرخ حواله دلار نیمایی مواردی است که تا پایان سال بر این جریان تاثیرگذار است. به این معنا که اگر تا پایان سال جاری شاهد رخ دادن یکی از موارد مذکور باشیم، باید انتظار خروج بازار داخلی از ثبات قیمت اخیر را داشته باشیم.